KRT TV'den Olcay Aydilek'in haberine göre, Enerji Bakanı Dönmez, dün TBMM’de Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, enerji sektörüne yönelik bazı mesajlar verdi. Dönmez, elektrikte TRT payının tarımsal sulama abonelerinden kaldırılmasına ilişkin çalışmayı da TBMM grubuna gönderdiklerini söyledi. Söz konusu düzenlemenin yasalaşmasının ardından tarımsal sulamada TRT payı düşecek. Enerji sektörü uzmanları, tarımsal sulamada TRT payının yüzde 2 olduğunu belirterek, “TRT payı, kısaca PST olarak bilinen ‘perakende satış tarifesi’ üzerinden tahsil ediliyor. PST üzerinden yüzde 2 TRT payı alınıyor” dedi. 

100 LİRALIK FATURADA 1.3 LİRA YANSIYACAK

Uzmanlar, PST üzerine daha sonra vergi, fon ve diğer payların eklendiğini ve nihai tüketici tarifesinin oluştuğunu belirterek, “Nihai tüketici tarifesi dikkate alındığında TRT payının kaldırılmasının tarımsal sulama abonesine ve bu abone grubunun faturasına etkisi yüzde 1.3 olacak” diye konuştu. Uzmanlar, “Daha açık söyleyelim. Örneğin, bir tarımsal sulama abonesine aylık 100 TL fatura geliyor. TRT payı kaldırıldığında 1.3 TL daha az fatura gelecek. Faturası, bu kadar düşecek. Faturada çok ciddi bir değişiklik söz konusu olmayacak” dedi.

ÇİFTÇİNİN MİLYARLARCA BORCU VAR

Uzmanlar, tarımsal sulama abonelerinin elektrik dağıtım şirketlerine birikmiş milyarlarca lira borcu olduğunu belirterek, “Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde görevli Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’nin, tarımsal sulama kapsamında alacakları toplamı faiziyle birlikte 5 milyar TL olduğu belirtiliyor. Bu borçlara çözüm üretilmesi, tarımsal ürün arz güvenliği açısından büyük önem taşıyor.”