Gıdanın önemi giderek artarken Tarım ve Orman Bakanlığının, çiftçiden ve sahadan ne kadar kopuk olduğu acı bir şekilde ortaya çıkıyor. Bakan Pakdemirli’nin açıklamaları ile arpa alım fiyatlarının, maliyetinin bile altında açıklandığı ortaya çıkarken, Bakanlığın kendisini savunmak için yaptığı arpa maliyet hesabı da yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi. 

ARPA ÜRETİM MALİYETİ 1.85'İ NEREDEN BULDUNUZ? KALEM KALEM AÇIKLAYIN!

Bakanlık, kuraklıkla birlikte 1 kg arpanın üretim maliyetinin 1.85 TL olduğunu belirtirken, bu hesaba çiftçiden sert tepki geldi. Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, Bakanlığa seslenerek, “Bu hesabı kalem kalem açıklayın söz veriyorum bir daha tarım konusunda tek kelime yazmayacağım” dedi. 

OKURKEN UTANDIM!

Kuraklığın da hesap edilmesi durumunda 1 kg arpanın maliyetinin 5 TL olduğunun altını çizen Toy, twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti: “Okurken vallahi utandım. Yani bu açıklamaya göre ürün alım fiyatı açıklanırken sanki kuraklıktan haberleri yokmuş da hasat sonrası kuraklığı fark etmişler, maliyet hesabını ona göre çıkarmışlar. İyi de siz alım fiyatı açıklanmadan önce maliyet hesabı yapmadan mı açıklıyorsunuz?

BAKANLIĞA GÖRE ÇİFTÇİ 1 DEKAR ÜRETİM İÇİN 185 TL HARCADI!

Açıkladığımız maliyet hesabına kuraklığı katarak yaptık denilmiş. İşlemi tersten yapalım bakalım öylemi? 1 kg maliyeti 1,85 TL 1 da verimi 100 kg 1,85 x 100 =185 TL Çiftçi 1 dekarda arpa üretimi için 185 TL mi harcamıştı? 1 dekar maliyeti 550 TL idi beyler. 

EĞER KURAKLIK KATILMIŞ OLSAYDI MALİYET 5 TL ÇIKARDI

1 de arpa verimini 100 kg yazmamın sebebini açıklayayım. Bakanlık açıkladığımız 1 kg arpa maliyet hesabında kuraklık var diyor. Kuraklıktan dolayı çiftçinin 1 dekardan kaldırdığı maksimum verim 100 kg idi. Eğer gerçekten kuraklık hesaba katılarak hesaplansaydı maliyet 5 TL çıkardı.

KAMUOYUNA SÖZ VERİYORUM 

Tarım Bakanlığı bugün yaptığı basın açıklamasında kuraklığı da katarak 1 kg arpa maliyetini 1,85 TL bulduk demiş. Söz veriyorum bu 1,85 TL maliyeti kalem kalem açıklasınlar ve 1,85 rakamını bulsunlar, ben bir daha tarım konusunda tek kelime yazmayacağım.