Milli Gazete'den Mehmet Fahri Özkan'ın haberine göre, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, ‘Çiftçi Zirvesine’ sponsor olan ABD’li Cargill firmasından ne kadar sponsorluk ücreti alındığının açıklanmasını istedi.

Milli Gazete’nin gündeme getirdiği, Tarım ve Orman Bakanlığının himayesinde Cargill sponsorlu ‘Çiftçi Zirvesi’ Meclis gündemine taşındı. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, ‘Çiftçi Zirvesine’ sponsor olan ABD’li Cargill firmasından ne kadar sponsorluk ücreti alındığının açıklanmasını istedi. Geçtiğimiz günlerde Sabah Gazetesi tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı’nın himayesinde 1. Türkiye Çiftçi Zirvesi yapılmıştı. Çiftçi Zirvesinin sponsorları ise dikkat çekmişti. Halk sağlığı açısından nişasta bazlı şekerlerin kotası yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürülürken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüzde 50 indirme yetkisini de kullanarak kotalar yüzde 2.5’a kadar düşürmüştü. Tarım ve Orman Bakanlığı da nişasta bazlı şekerlerin kotasının düşürülmesini halk sağlığı açısından savunurken, Bakanlığın himayesinde yapılan ‘Çiftçi Zirvesi’ne nişasta bazlı şekerin küresel üreticisi ABD’li Cargill firmasının sponsor yapılması manidar bulunmuştu.

SPONSORLUKTAN BAKANLIĞIN ELDE ETTİĞİ KAZANÇ NE KADARDIR?

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, konuyla ilgili verdiği soru önergesi ile Cargill sponsorlu çiftçi zirvesini Meclis gündemine taşıdı. Gaytancıoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, “Söz konusu sponsorluktan Bakanlığınızın elde ettiği kazanç kaç liradır?” dedi. “Basında yer alan haberlere göre; Tarım ve Orman Bakanlığının himayesinde yapılan ‘Çiftçi Zirvesi’ne ABD’li Cargill firması ana sponsor olmuştur. Ülkemizde nişasta bazlı şeker denince akla ilk gelen bu şirketin böyle bir etkinliğe sponsor olması nedeniyle aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanmasını istiyorum” diyen Gaytancıoğlu’nun cevabını istediği sorular şöyle...

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

* Söz konusu sponsorluktan Bakanlığınızın elde ettiği kazanç kaç liradır?

* Bakanlığınız veya bağlı kuruluşlarınızın son on yıl içinde söz konusu firmanın sponsor olduğu başka etkinlikleriniz var mıdır?

* Böyle bir sponsorluğu kabul ederken özellikle firmaların hangi alanlarda faaliyet gösterdiğine dikkat ediyor musunuz?

* Nişasta bazlı şeker alanında faaliyet gösteren bir firma neden Tarım ve Orman Bakanlığının düzenlediği bir çiftçi zirvesine sponsor olmuştur?

* Bakanlığınız ile söz konusu firma arasında halen devam eden başka anlaşmalar var mıdır?

* Türkiye’de nişasta bazlı şeker kotaları ile ilgili yeni bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

-Bakanlığınız nişasta bazlı şeker kullanımını insan sağlığı için zararlı kabul ediyor mu? Ediyorsa bunun için bir limit belirlenmiş midir?