Ülke genelinde etkisini sürdüren kuraklık, en çok Güneydoğu Anadolu bölgesini etkiledi. Şanlıurfa'da yaşanan kuraklık, çiftçileri zor durumda bıraktı. Pamuk üretimiyle birlikte 6 milyon 393 bin dekar alanda mercimek, arpa ve buğday üretimi yapılan kentte tohumlar filizlenmeyince, çiftçiler yağışı dört gözle beklemeye başladı. Geçen yıl yağışlar sayesinde hububatta bolluk yaşanan Şanlıurfa'da, bu yıl beklenen verimin alınamayacağı belirtildi.

Susuzluktan kuruyan tarlalarına giden Güzelbulak Mahallesi çiftçileri, namaz kılıp yağmur için dua etti. Kuraklıktan en çok, özellikle sulama alanı az olan Siverek, Hilvan, Ceylanpınar, Viranşehir'in etkilendiğini belirten çiftçiler, Atatürk Barajı'ndan faydalanamamanın üzüntüsünü dile getirdi.

Beklenen yağmurun bir türlü yağmadığını belirten çiftçi İmam Bakır Ceylan, “Kış mevsiminde yağmura hasret kaldık. Kuraklık yüzünden çiftçilerimiz perişan oldu. Atatürk Barajı'ndan Mardin'e kadar su veriliyor. Ancak Hilvan ve Siverek bölgesi bu sudan faydalanmıyor. Ne devlet su veriyor, ne de Allah yağmur yağdırıyor. Tohumlarımız su olmadığı için filizlenmedi. Dört gözle yağış bekliyoruz. Devletimizin bize destek çıkmasını, borçlarımızın ertelenmesini istiyoruz” dedi.

Şanlıurfa'da 2017'de yılın çiftçisi seçilen Cevher Ceylan ise “Bu yıl bölgemiz kurak geçiyor. Ekinlerimiz tarlada filizlenmedi. Bu yüzden çiftçilerimiz oldukça mağdur durumdadır. Bizim ne suyumuz, ne de kanalımız olmadığı için bir tek Allah'tan rahmet bekliyoruz. Atatürk Barajı bize 15 kilometre mesafede, ancak su bu bölgeye verilmedi. Geçen yılın çitçisiydim, bu yılın en kötüsü oldum. Devletimizden destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.

TARIMDANHABER