Habergazetesi.com.tr’de bu haftaki köşe yazısında çiftçinin gelirlerini ve eline geçen kazancını rakamlarla analiz eden Kahveci, analizinin sonunda acı tabloyu ortaya koydu. Çiftçinin kazancının bankalara ve piyasaya olan borç ödmesine bile yetmediğini belirten Kahveci, çiftçinin borcunu takla attırarak ve oğlunun, kızının desteğiyle ayakta durabildiğini kaydetti.

Yazısında, “Bugün bir de, çiftçinin gelirlerine, eline geçene, kazancına bakalım” diyen Kahveci, TÜİK verilerine göre, 2018 yılında tarımsal hâsılanın yaklaşık 384,5 milyar lira olduğunu dile getirdi. 

ÇİFTÇİNİN 2019 YILI NET KAZANCI 50.5 MİLYAR TL 

Bu rakama tarımın tamamı yani, bitkisel, hayvansal bütün ürünler ile canlı hayvanların dahil olduğunu belirten Kahveci, bu hâsıladan pazarlanan miktarın ise yaklaşık 253,5 milyar TL olduğunu söyledi. Bu rakamın içinden çiftçinin net kazancının ise 42.5 milyar TL olduğuna işaret eden Kahveci, 2019 yılı net kazancın ise 50.5 milyar TL olduğunu kaydetti.

ÇİFTÇİNİN TOPLAM BORCU 117 MİLYAR, KISA VADELİ BORCU İSE 35.8 MİLYAR TL 

Çiftçinin kazancını ortaya çıkardıktan sonra borç miktarıyla bir değerlendirme yapan Kahveci, 2019 verilerine göre tarım sektörünün bankalara olan toplam kredi borcunun 117 milyar TL, takiptekilerle birlikte kısa vadeli kredi ödemesinin ise 35.8 milyar TL olduğunu hatırlattı. 

50.5 MİLYAR KAZANCIN 35.8 MİLYAR LİRASI BANKALARA GİTTİ 

Çiftçinin 2019 yılı kazancı olan 50.5 milyar TL’nin 35.8 milyar TL’sinin banka borcuna gittiğini dile getiren Kahveci, “Yani hani kazandı varsaydığımız 50,5 milyar vardı ya işte bunun 35,8 milyarı yok. Banka borcuna gidecek. Geriye ne kalacak? Yaklaşık 15 milyar” dedi. 

ÇİFTÇİ PİYASAYA OLAN BORCUNU BORÇLA ÖDÜYOR 

Ancak hesabın daha burada bitmediğini ifade edene Kahveci, “İyi de çiftçilerin borcu sadece bankalara değil ki? İlaç, gübre, tohum bayilerine; bakkallara, piyasaya olanlar ne olacak? Ben diyeyim 40 siz deyin 50 milyar daha borç var. Bir de bu borçların yıllık faizi var” ifadesinde bulundu. 

Analizinin sonunda; “İyi de kardeşim ne yiyor içiyor çiftçi?” diye soran Kahveci, burada da iki kaynağa işaret etti: “Benim bildiğim iki kaynak var: Biri borçları takla attırmak; ikincisi sabit (maaşlı) gelirlerine başvurmak: Kızı, oğlu, gelini el birliğiyle cenazeye omuz vermek”