CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin kredi temini ve borçların ödenmesi konusunda yaşadığı sorunlara araştırılması için verdiği Meclis Araştırma Önergesi TBMM görüşülmesinden sonra AK Parti oyları İle ret edildi. Bütün siyasi partileri, çiftçilerle alanda konuşup sorunlarını belirlemeye davet eden Gürer, sorunların çözümü için Meclis’in devreye sokulmasını önerdi. Gürer, “Bakanlıkla bu iş olmuyor; olsaydı bu sorunlar bugünlere gelmezdi” dedi.

CHP’DEN MECLİS ARAŞTIRMA ÖNERGESİ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin yaşadıkları sorunların araştırılarak çözüm önerileri getirilmesi amacıyla TBMM’ye sunduğu Meclis Araştırma Önergesi adına bir konuşma yaptı. 

AMAÇ; ÇİFTÇİNİN SORUNLARINI BELİRLEYİP, ÇÖZÜM ÜRETMEK

Artan girdi maliyetleri ve yüksek enflasyon nedeniyle çiftçilerin yüksek faiz oranlarıyla aldıkları kredileri ödeyemediği için icralık olduğunu, elektrik borçlarını bile ödeyemediklerini belirten Gürer, Meclis Araştırma Önergesi vermesindeki  amaçlarının bu sorunların belirlenip çözüm yollarının bulunması, çiftçilerin bu yıl yaşayacakları sorunlara da önceden çözüm üretilmesi olduğunu ifade etti. 

ÇİFTÇİLER YÜKSEK FAİZLERİN ALTINDA 

Bankaların ve Tarım  kredi kooperatifi verdiği krediler üzerindeki yüksek faiz oranları, kooperatifin kaynak kullanım bedellerinin yarattığı olumsuzluklara dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bildiğiniz gibi, 2018-2019 yıllarında bankaların, özellikle özel bankaların yüzde 40'lara varan kredi faizleri kullandırdığı bu ülkede bir gerçek. Tarım kredi kooperatiflerinin dahi yüzde 8 faiz uygulamasının yanında yüzde 20'leri aşan kaynak kullanım bedeliyle çiftçi ciddi anlamda kredi ödemede sorun yaşıyor.

Ülkemizde "destekleme" adıyla çiftçiye verilen destekler ne yazık ki ne ekim döneminde ne de hasat döneminde verilmiyor. Hâlihazırda Çukurova'da 2018-2019'dan kalan, alınmayan destekleme primleri var. Niğde'de de yem bitkilerinin destekleme primleri ödenmedi. Çiftçi kredi kullanma ihtiyacı hasıl olduğu için ve ekim yapabilmek için gidip yüksek faizle kredi kullanıyor. Bunun sonucunda borcunu ödeyemeyince haciz geliyor. Bizim burada amacımız, ülkemizin bu bağlamda yaşadığı sorunun araştırılması, çiftçilerimize destek ve kaynak yaratılması yolunun açılması” dedi. 

BANKALAR ÇİFTÇİNİN CANINI OKUYOR

Çiftçiye kredi veren bankaların ilave masraflar çıkararak adeta çiftçinin canını okuduğunu anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ayrıca ülkemizde elektriğe gelen zamlar tarımda kullanılan elektrikte daha da yüksek oldu. Bunun sonucu, özellikle sulama suyu, yani kuyulardan çıkarılan suda kullanılan elektrik de çiftçinin sırtına büyük bir yük olarak biniyor.

Bazı çiftçiler  ürün ekili iken sulama yapamadığı için verim de düşüyor. Adalet ve Kalkınma Partisinin yirmi yıllık tarım politikaları ülkemiz çiftçisine hizmet etmedi. Girdi fiyatlarıyla ilgili bugüne kadar yeterli düzenlemeler sağlanamadığı için fiyatlar da artıyor, maliyetin artması üreticiyi baskılıyor. Şu anda ekimi yapılan mısır tohumuna 5,5 dekar için geçtiğimiz yıl 525 lira para ödeyen üretici şu anda 670 lira ödemeye başlamış bulunuyor” diye konuştu. 

BAKANLIK GİRDİ MALİYETLERİYLE İLİLİ ÇALIŞMA YAPMIYOR

Gürer, girdi fiyatlarının düşmeden, üretim maliyetlerinin geriye çekilme şansının olmadığını da ifade ederek, “Bakanlığın girdilerle ilgili yeterince çalışma yapmadığı ve bu nedenle maliyetlerin arttığı da bir gerçek. Aracılık sistemi de tüketicinin pahalı ürüne erişmesine neden oluyor” şeklinde konuştu. 

BUGÜNDEN CORONO VİRÜSÜ İÇİN TEDBİRLERİ ALMALIYIZ 

CHP Milletvekili Gürer, Çin’de ortaya çıkan ve dünyanın pek çok ülkesinde can almaya devam eden corona virüsü, önümüzdeki yıl yaşanması muhtemel olan soruna da dikkat çekti. Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu konuda henüz bir çalışma yapmamış olduğunu tespit ettiklerini anlatan Gürer, “Çin'den çerezlik ayçiçeği, pirinç, karma yem, tatlandırıcı, ceviz, sarımsak, konserve domates, glikoz şurubu gibi ürünler getiriyoruz. Yani gıdaya yönelik Çin'den gelen ürünlerin önümüzdeki yıl ülkemize gelmeme riski karşısında belli ürünlerin fiyatının artma durumu var.

Ürün desenini bugünden yapılandırmak gerekiyor. Çin'den gelecek ürünlerin yerine, Bakanlık, ülkemizde, farklı bölgelerde ekim alanlarını bugünden belirleyip oradaki üreticiye destek verip bu sorunun oluşmamasını sağlamalı. Keza, Çin'de, biliyorsunuz barbunya gibi, patates gibi, ülkemizde de yetişen ve yurt dışı satımı yapılabilecek ürünlerin de yetiştirme alanları var. Bu alanlar da doğru kullanılırsa ve bu corona virüsün ülkemize girmemesi sağlanırsa önümüzdeki yıl bunların yurt dışına satımı da gerçekleşir. Yani, bu anlamda, üreticiye doğru yönlendirme sağlanırsa sorun yaşanmaz” dedi. 

MECLİS'İ DEVREYE SOKALIM

Tüm bu sorunların bir bütün içinde ele alınıp üreticilerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçimizin aç olması, hacizli olması, ipotekli olması, perişan olması bu ülkenin hayrına değil. O anlamda, tarıma, hayvancılığa gerekli destek sağlanmalı. Besicilik de can çekişiyor, yem fiyatları almış başını gidiyor, saman dahi erişimi zorlaşan yem hâline dönüştü. Buradaki amacımız: Çiftçinin yaşadığı sorunu araştıralım diyoruz. Bütün partiler gidelim; alanda, yerde odalarla, çiftçilerle konuşalım; çözüm için de Meclisi devreye sokalım. Bakanlıkla bu iş olmuyor; olsaydı bu sorunlar bugünlere gelmezdi…” ifadelerini kullandı. 

ÖNERGE KABUL EDİLMEDİ!

Bu arada TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada CHP’nin çiftçilerin sorunlarının belirlenip, çözüm yollarının bulunmasına ilişkin vermiş olduğu Meclis Araştırma Önergesi  AK Parti oyları İle ret edildi.