Gübre fiyatları bu yıl çiftçinin canını yakarken, ülkenin tarımsal üretimini de olumsuz etkileyecek. Gübredeki maliyetlerin düşürülmesi için hükümetten ciddi bir adım atılmazken, sadece bazı ürünlerde gübre destekleri kısmi artışlar yapılmakla yetinildi. Gübre desteğinde kısmi artışlarda çiftçinin hiçbir yarasına merhem olmadı. 

ANKETE 7 BİN ÇİFTÇİ KATILDI

Tarımdan Haber’in çiftçinin özellikle arpa ve buğdayda gübre kullanımı ile ilgili yaptığı anket çalışmasından çarpıcı sonuçlar çıktı. Çiftçinin gübre kullanımının düştüğü sahada zaten gözlenirken, bu durum anket sonuçlarına da yansıdı. Tarımdan Haber’in Şubat-Mayıs ayları arasında düzenlediği ve ‘Değerli çiftçilerimiz, stratejik ürün olan buğday ve arpada gübreyi bitkinin ihtiyacı kadar kullanabildiniz mi?’ sorusunun yönetildiği ankete 7 bin çifti katılım sağlarken, ankete katılan çiftçilerin yüzde 33.9’u hiç gübre kullanmadığını beyan etti.

ÇİFTÇİNİN SADECE YÜZDE 11.2'Sİ GÜBREYİ TAM KULLANABİLDİ!

Ürünlerinde gübreyi tam kullandım diyen çiftçinin oranı yüzde 11.2’de kalırken, kısmen kullandığını veya yarı yarıya düşürdüğünü beyan eden çiftçilerin oranı ise yüzde 54.9 oldu. 

ÇİFTÇİNİN YÜZDE 55'İ GÜBRE KULLANIMINI YARI YARIYA DÜŞÜRKEN YÜZDE 34'Ü HİÇ GÜBRE KULLANMADI

Anket sonuçlarına göre, bu yıl fahiş fiyat artışlarından dolayı çiftçinin yarısı ürünlerinde gübre kullanımını yarı yarıya düşürürken, yüzde 33.9’u ise ürünlerinde hiçbir gübre kullanmadı.