DHA'nın haberine göre, kuraklığın vurduğu Konya Ovası'nda, kıraç arazilerde rekolte kaybının yüzde 100 olduğu belirtildi. Ekilmiş buğday tarlalarında hiçbir şey olmadığını söyleyen Ziraat Odası Başkanı, sezonun bittiğini ifade etti. Gidişata bakılırsa hayvanlarına saman bile bulamayacaklarını söyleyen köylüler, daha önce böyle bir kuraklık görmediklerini dile getirdi.

Türkiye’nin 38 bin 873 kilometrekare yüz ölçümüyle en büyük kenti Konya’da, en fazla tahıl ürünü yetiştirildiği için ‘tahıl ambarı’ olarak bilinen ve yıllık ortalama 2,5 milyon ton buğdayın üretildiği Konya Ovası’nda bu yıl kuraklık hakim oldu. Hububatlarını hasat etmeye hazırlanan çiftçiler, ürünlerini tarlalardan kaldırmak yerine kıraç arazideki ekinlerini hayvanlarına yem yaptı.

Havzadaki su kıtlığına dikkat çeken Karatay Ziraat Odası Başkanı Kavuneker, “Barajlarda ve göllerde yeterli su, yağış olmadığı için bu arazilerde herhangi bir hasat işlemi mümkün değil. Çiftçiler de ektikleri alanlar boşa gitmesin diye koyunlarını otlatmaya başladı. Bu zamana kadar bu arazilerde tüm hazırlıkları yaptık. Sadece yağış ve sulamaya ihtiyacımız kalmıştı. Maalesef yağış olmadı. Yeteri kadar bölgemizde su da olmadı. Barajlar ve kanallardan gelen sular biraz yetebilirdi. Maalesef sulama yönetimindeki çok başlılık yüzünden bu bölgelerde tam sulama yapılamadı” dedi.

REKOLTE KAYBI YÜZDE 100

Konya Ovası’nda rekolte kaybının önemli ölçüde arttığını belirten Kavuneker, “Burası bir buğday tarlası ama hiçbir şey yok. Sürekli arazideyim. Çiftçi, yağlık ay çekirdeği, mısır, pancar ekmiş. Belki sadece 1 defa sulayabildi. Bir daha sulayamadı. Kıraç alanlarda rekolte kaybı yüzde 100. Sulak alanlarda ise rekolte kaybı yüzde 30. Özellikle yağlık ay çekirdeği, mısır ve pancar da rekolte kaybı daha yüksek” diye konuştu.

HAYVANLARIMIZ İÇİN SAMAN BULAMAYACAĞIZ

Karatay ilçesinin Yarma Mahallesi’nde ektiği buğday tarlasında koyun otlatan çiftçi Mehmet Ünal, şimdiye kadar böyle kuraklık görmediğini söyledi. Ünal, “48 yaşındayım ve 35 yıldır çiftçilik yapıyorum. Konya Ovası’nda daha hiç böyle bir kuraklık görmedim. Bu gidişle hayvanlarımız için saman dahi bulamayacağız” ifadelerini kullandı.

BÖYLE KURAKLIK GÖRMEDİM

Kuraklık nedeniyle meralarda bile hayvanlarını otlatamaz hale geldiklerini dile getiren çiftçi Hasan Küçüksarıoğlan da şöyle konuştu: “Böyle bir kuraklığı, böyle bir yağışsızlığı hiç görmedim. Bu yüzden hayvanlarımızı meralarımızda otlatılamayacak duruma geldik. Yağış olmadığı için meralarda otlar büyümedi. Arazimizde ekinlerimiz boy vermed.”