Ziraat mühendisi ve tarım politikaları uzmanı Ergin Kahveci, çiftçilere yönelik uygulanan icra, haciz işleminde asıl tehlikeye dikkat çekti. Kahveci, çiftçilerin artık ödenemeyecek duruma gelen borçlarına Aralık sonuna kadar bir çözüm bulunmaması durumunda icra, haciz işleminde en kötü sonucun Nisan-Mayıs döneminde pik yapacağını vurguladı.
Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarından dolayı çiftçilerin traktör ve tarım aletleri haczedilirken, ziraat mühendisi ve tarım politikaları uzmanı Ergin Kahveci, asıl tehlikeye dikkat çekti. Sosyal medya hesaplarından konuyla ilgi paylaşımlar yapan Kahveci, çiftçinin ödenemeyen borçlarıyla ilgili Aralık ayının sonuna kadar bir çözüm bulunmaması durumunda icra, haciz işlemlerinde en kötü sonucun Nisan-Mayıs döneminde pik yapacağını dile getirdi.
Kahveci, yaptığı paylaşımlarda tarımda kısa vadeli borçlar açısından çiftçinin yaşadığı sorunu kısaca şöyle özetledi:
KISA VADELİ BORÇLARIN ÖDEME DÖNEMİ EYLÜL-ARALIK DÖNEMİDİR
Çiftçi haciz kıskacında! Çiftçi, borçları nedeniyle haciz kıskacında haberleri artıyor. Kısa vadeli banka borçlarının ödeme dönemi genellikle hasat sonu yani Eylül-Aralık dönemidir.
BORÇLARA TAKLA ATTIRILIYOR
Piyasa borçları ise tahıllarda, Eylül sonu ödenir. Çünkü yeni ekiliş dönemi başlar ve yeniden borçlanılır. Yani her iki durumda da bir nevi borçlara takla attırılır.
SÜT HAYVANCILIĞINDA DA VADE 35-45 GÜNDÜR
BORÇLAR VADE SONU ÖDENEMEZSE TAKLA ATTIRILAMAZ
Bankalara ve kurumlara olan kısa vadeli borçlar, yılsonu ya da vade sonu ödenemez ise borç takla attırılamaz ve ister borcu borçla, ister özkaynakla kapatma şansı olmaz.
İŞTE ASIL KRİZ BURADA BAŞLIYOR
İşte asıl sıkıntı ve kriz burada başlar. Çiftçi ya üretim yapamaz ya da kapasite azaltmak zorunda kalır. Kapasite azaltmak sorunu özellikle hayvancılık da 2-3 yıl üst üste gelirse işletme tükenmiş demektir.
Sonuç üretim azalması olarak karşımıza çıkar.
NİSAN-MAYIS DÖNEMİNDE PİK YAPACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM
Diğer sonuç ise daha görünür olan sonuçtur. Üretim ve kapasite azalması noktasının aşıldığı takip, icrai işlem, haciz noktası. Kurumsal kısa vadeli borçlar için bu en kötü sonucun borç vadesi-tekniği ve takip sürecinin yasal süreleri nedeniyle Nisan-Mayıs döneminde pik yapacağını düşünüyorum.
Eğer Aralık sonuna kadar bir çözüm üretemezsek."
TARIMDANHABER
Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2020, 12:51
Takla makla kalmadı alın inekleri siz bakın süt fiyatı acilen 3,8 TL olmalı hemde hemen süt sanayicisi gene cinlik peşinde yağ oranına göre fiyat verilsin istiyorlar Türkiye'de sütte yağ oranı ortama 2.9 ...3.1... 120tl yem çuvalı 120÷50=2.4..tl bizler kağıt üstünde 2.3burutten süt veriyoruz hani şaman hani veterinerlik hani su elektrik hani bakım ..hani kablo hani trafo ..nediyioruz biz çıldırmak uzereyiz ...