CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Okan Gaytancıoğlu, tarımdaki ithalata karşı ve yaşanan sorunların tüm yönüyle araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonunun kurulmasını istedi. Konuyla ilgili olarak TBMM Başkanlığına bir önerge veren Gaytancıoğlu, gıda fiyatlarında yaşanan sorunların ithal ürünlerle çözülmeye çalışıldığını bildirdi.

Gaytancıoğlu, şunları kaydetti:

"Gıda sektörü içersinde yer alan bakliyat ürünleri ülkemizde vatandaşlarımızın sağlıklı beslenmesi açısından oldukça önem taşımaktadır. Ancak ülkemizde son 25 yılda bakliyat üretiminde verimlilik artmasına rağmen bakliyat ekim alanlarında %46'lık bir azalma olmuştur.

Mercimek üretimi 900 bin tondan 350-400 bin tona, Nohut üretimi 860 bin tondan 400 bin tona, Kuru fasulye üretimi de 250 bin tondan 215 bin tonlara gerilemiştir. Üretimdeki bu gerileme neticesinde kuru fasulyenin toptan fiyatı 6 ila 13 TL, perakende fiyatıysa 8 ila 15 TL arasında değişmektedir.

Toptan nohut fiyatı da 8 -14 TL, perakende ise 9 ila 15 TL arasından satılmaktadır. Kırmızı biber pazarda 10 liradan satılırken market fiyatı 13 liraya kadar çıkmaktadır.

ARTAN FİYATLAR İTHALATLA DÜŞÜRÜLMEYE ÇALIŞILIYOR!

Bu yüksek fiyatlar karşısında fiyatları düşürmek için hükümet ithalatın önünü açmaya yönelik kararlar almaya başlanmış, bu amaçla Bakanlar Kurulu, kuru fasulye ve nohutta gümrük vergisini kaldırma, kırmızı biberde ise vergiyi indirme kararı almıştır.

İTHALAT SORUNU ÇÖZMÜYOR!

Ancak hükümetin bu dönemde ithalatın önünü açma kararı yerli üreticinin ekim yapmasını önleyerek fiyatların ilerleyen yıllarda daha da artmasına neden olabilecektir. Bilindiği gibi daha önce de et fiyatlarını düşürmek için et ithalatına yönelinmiş ancak fiyatta hiçbir değişim yaşanmamıştır.

Asıl sorun AKP iktidarı boyunca tarım sektöründe orta ve uzun vadeli nitelikli ve bilimsel tarım politikaları oluşturulmaması, artan maliyetler karşısında üreticilerim ürettiği ürünü maliyetlerin altına satmak zorunda kalmasıdır. Dolayısıyla para kazanamayan üretici de üretimini arttırmamıştır. Bu nedenle sorunun çözümü de ithal ürünleri piyasa sürme politikası değildir.

Çözüm üreticinin daha çok desteklenmesi bakliyatta 35 kuruş olan desteği arttırılarak bakliyat üretimini cazip hale getirecek tedbirler almaktır.

Bunun yanı sıra ülkemiz açısından ciddi bir problem olan bakliyat parakende fiyatlarını düşürmek ve üretimi arttırmak için bir dizi çalışma yapılması gerekmektedir. Bu amaçla Anayasamızın 98. Ve TBMM İç Tüzüğünün 104. ve 105. Maddeleri uyarınca bu konuda bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını ve konunun tüm boyutları ile araştırılmasını saygılarımızla arz ederiz."

TARIMDAN HABER