CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Cengiz Gökçel Mersinli çiftçilerle bir araya geldi ve sorunlarını dinledi. Üretimdeki maliyetlerden şikayet eden üretici, “Geçen sene bu tarlada 22 işçi çalışıyordu bu yıl 10 işçi çalışıyor. Para kazanamazsam seneye bu 10 kişide olmayacak” dedi.

Türkiye’de kuraklık sebebiyle verim düşerken diğer yandan üreticiler maliyetler yüksek olması sebebiyle üretim yapamadıklarını söylüyorlar. Mersin’de üretim alanlarını ziyaret eden CHP’li Cengiz Gökçel bu durumu bir kez daha ortaya koydu. Üretim maliyetlerinin zirve yaptığını söyleyen üreticiler mazot, elektrik, tohum ve gübre maliyetleri sebebiyle üretimden uzaklaştıklarını ifade ettiler. Her geçen yıl daha az alan ektiğini söyleyen Mersinli çiftçi, “Geçen sene bu tarlada 22 işçi çalıştırıyordum, bu yıl 10 işçi çalışıyor. Bu sene de para kazanamazsam seneye bu 10 kişiye de iş veremeyeceğim” diye konuştu. Geçen yıl 90 TL olan gübrenin bu yıl 240 TL’ye yükseldiğini söyleyen çiftçi maliyeti karşılayamadığını söyledi. CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “Mazot’un vergilerden arındırılarak verilmesi, SGK primlerinin ve elektriğin eskiden olduğu gibi yüzde 50 desteklenmesi bizim parti olarak vaadimiz. Bu şekilde çiftçimizi üretimde tutmak amacındayız” dedi.

Gıda Enflasyonu 28 Ayın Zirvesinde

Türkiye'de Ağustos ayında yıllık enflasyon yüzde 19,25'e yükselerek son 28 ayın zirvesine çıktı. Disk- Ar’a göre dar gelirliler ve emeklilerde bu oran yüzde 40’a kadar çıkıyor. Gıda enflasyonu hakkında konuşan CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel gıdaya ulaşımda bir kriz yaşandığını ifade etti. Gökçel, “Üretici ile tüketici arasında yüzde 26,3 puan fark var. Yani üreticimiz ürettiğinden para kazanamıyor ancak tüketici de gıdayı alacak para da bulamıyor. Bu Türkiye’de gıda krizinin olduğunu gösteriyor” dedi.

Tarım sektöründe yaşanan sorunların istihdamı da kötü yönde etkilediğini vurgulayan Gökçel, “Tarım sektörü her eğitim grubuna istihdam sağlayan bir sektörken iktidarın yanlış politikaları yüzünden tarım istihdamı da daralıyor. İşçisinden mühendisine tarımda işsizlik artıyor” diye konuştu.