CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, buğday ve arpada görülen hastalık ve zararlılarla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Aygun, açıklamasında şunları kaydetti: "Tarlalarımızda sağlıklı bitkilerin büyümesiyle birlikte sorunlu olan bitkiler gözle görülür hale geldi. Peki neden? Boyu kısalan ve yaprakları sararan bitkileri incelediğimizde kök bölgesinde Root Aphit (Kök biti) dediğimiz zararlıya rastlanılmıştır.

Bunun sebebi;

1. Erken ekim

2. Kurak geçen ekim sezonu ve ılıman geçen kış nedeni ile kademeli çıkış ve zayıf köklenmenin oluşması

3. Aşırı gübreleme (bol azot)

4. Gece-gündüz sıcaklık farklarının yüksek olması

5. Nisan ayı içinde yaşadığımız don olayları

6. Erkencilik özelliğine sahip çeşitlerin hızlı gelişimi

7. Toprak sıcaklığının son 15 günde 8 derece ve üstüne çıkması

8. Anıza ekim

Bunun dışında; 

Kısa boylu kalan ve yaprakları dikleşerek sararan veya moraran bitkilerde yapılan gözlemlerde virüs olma ihtimali bulunmaktadır. Ancak bunun bilimsel olarak doğru cevabını Bitki Koruma Bölümü verebilir.

Kısa boylu kalan sararan bitkileri incelediğimizde Take-All hastalığı ile de karşılaşılmaktadır. Bunun en belirgin göstergesi kök ve kökboğaz kısmında yoğun siyahlaşmadır. Tarlalarımızda kendini alan alan göstermektedir.

Nisan ayı içerisinde yaşanan don ve soğuk zararı erkenci ve erken ekilen çeşitlerde aşırı azotun varlığı ile beraber hububat tarlalarımızda fusarium, rhizoctonia, eyespot (keskin göz lekesi), külleme ve septoria hastalıkları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hastalıklarda bitkide deformasyon ve sararma olarak kendini göstermektedir.

Bayrak yaprak oluşumu ve başaklanma döneminin yaşadığımız bu süreçte bitki koruma ve beslemeyi doğru zamanda yapmaya devam etmeliyiz.

Uyarımızı bugünden yapıyoruz eğer süreçte tedbir alınmazsa buğday ve arpada verim kayıpları aşikar olup rekoltede büyük kayıplar ile karşı karşıya kalacağız.