Adana'da TMMOB'nin düzenlediği etkinlikte konuşan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Türkiye'de tarım politikası ve gıda güvenliği üzerine bir sunum yaptı. Gümrük vergisinden indirim yapılan tarım ürünlerine dikkat çeken Sarıbal, “Mısırda gümrüğün yüzde 130'dan yüzde 25'e düşürülmesi mısırcıların iflas bayrağını açması anlamına geliyor. Aynı şekilde buğdayda yüzde 135'ten yüzde 40'a, arpada yüzde 135'ten 35'e düşürülmesi bu ülkenin üretici üretmesin anlamına geliyor" ifadesini kullandı.

IMF, Dünya Bankası gibi uluslararası para fonlarından para istenirken hep imtiyazlar verildiğini dile getiren Sarıbal, mevzuatlarda yapılan değişikliklerle Et Balık Kurumu, tarım kredi, ÇUKOBİRLİK, FİSKOBİRLİK gibi çiftçiyi destekleyen bütün kurumları artık desteklemekten vazgeçtiğini söyledi.

Sarıbal, tarım ilaçlarının 55 milyar dolarlık ticari hacminin tamamının, gübrenin yaklaşık 175 milyar dolarlık ticari hacminin yüzde 90'lık kısmının, uluslararası 10 şirketin, tohumun büyük kısmının 5-6 şirketin elinde olduğunu ifade etti.

CARGİLL'E ÖZEL 4 MADDE

TBMM'de ABD'li CARGİLL şirketine özel 4 yasa çıkarıldığını söyleyen Sarıbal, Cargill'i ABD'nin, Bayer'i Almanya'nın egemenlik kurma politikalarından bağısız düşünülemeyeceğini belirterek, “Ülkenin tarım politikası yok deniyor. Hayır, tarım politikası var. Politikaları bu ülkenin çiftçisini açığa çıkarmak, mülksüzleştirmek ve yabancı şirketlerin kölesi yapmaktır. AKP bunun merkezindedir" dedi.

BUĞDAY EKSEN OLMAYACAK

2002'den bu yana dışarıdan alınan 61 milyon ton hububatın 41 milyon tonunun buğday olduğunu belirten Sarıbal, “Çukurova'da buğday eksen olmayacak yer var mı? 63 milyon ton da endüstri ürünleri ithal ettiler. Soya, pamuk benzeri ürünlere 171 milyar dolar para ödediler. 175 milyar da ihracat yaptık diyecekler ancak ithal edilen ürünlerin işlenmesi ile yapılıyor" şeklinde konuştu.

TARIMDAN HABER