CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal beraberinde CHP Konya İl Başkanı Barış Bektaş, İl Başkan Yardımcısı Bekir Yaman, Selçuklu İlçe Başkanı Ali Naci Çobanoğlu ile Karatay İlçe Başkanı Refik Serttaş Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker ile Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret ederek, sorunlar hakkında bilgi aldı.

ZİRAAT ODASI BAŞKANI: ZİYARETTEN MEMNUN KALDIK 

Anadoludabugun.com.tr'nin haberine göre, ziyarette Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker CHP heyetinin ziyaretinden memnun olduklarını belirterek, “Çiftçi olan üyelerimizin tarımdaki girdilerin ve enerji fiyatlarının yüksekliği en önemli sorunlarını oluşturuyor. Özellik her ay ödenen elektrik paralarından dolayı kış aylarında ödemede zorlanıyoruz. 2014-2018 yılları arasında kuraklık yaşadık. Bu dönemde çiftçiler borçlandı. Bu borçların silinmesi ve taksitlendirilmesi noktasında yardımcı olunmasını istedik. Bekliyoruz. Ziraat Odaları olarak çiftçilerimizin sorunlarını yetkililere anlattık. Çözümünü bekliyoruz.

BU SENE UMUTLUYUZ 

Yağışlar iyi gidiyor. Bu sene umutluyuz. Tarımın sorunlarını çözümü Ziraat Odaları ve Tarımsal birlikler ile birlikte ele alınırsa daha sağlıklı bir çözüme kavuşturulur. Ülkemizin ihtiyacına göre üretim planlanması yapılmalıdır. Sürdürebilir bir tarım politikası olmalıdır. Sorunlarımıza karşı duyarlı olmanızdan dolayı sizlere teşekkür ediyoruz” dedi.

KONYA'DA TARIMIN SORUNLARI ÇÖZÜLÜRSE TÜRKİYE TARIMI İYİYE GİDER

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal Konya’ya çiftçilerimizin sorunları hakkında bilgi almaya geldiğini dile getirerek, “Tarım dinamik ve canlı bir sektör olup, sürekli değişim içindedir. Çiftçilerimizin rahatlayacağı bir politikaya ülkemizin ihtiyacı vardır. Bizde bu süreci katkı vermek adına bu ziyaretleri yapıyoruz. Konya tarımda önemli bir ilimizdir. Eğer Konya tarımının ve çiftçisinin sorunları çözüme kavuşturulursa iyi bir yere taşınır. Buna paralel olarak ta Türkiye tarımı da iyiye gider.

ZİRAAT ODALARI ÇİFTÇİNİN SORUNLARINI DUYURMADA YETERSİZ KALIYOR

Tarımdaki en büyük girdileri mazot, elektrik ve tarımsal sulama oluşturuyor. Mazot için çiftçilerden 19 milyar lira para çıkarken, iktidarın verdiği destekte 17 milyar liradır. 35 milyon dönüm arazi tarımdan çıkmıştır. Eğer bu alanları buğday ekimi yapılsaydı bu gün 10 milyon ton buğday ithal etmezdik. Bütün bunlardan dolayı tarımda yeni bir yapılanma dönemi başlatılmalıdır. CHP olarak Ziraat Odaları ve Tarımsal Birliklerle çalışıyoruz. Özellikle Ziraat Odaları çiftçilerin sorunlarını ve sesini duyurmada yetersiz kalıyor.

TARIMSAL EKİMDEN ÖNCE TABAN FİYATLAR AÇIKLANMALI 

Diğer taraftan çiftçilerimiz, uluslararası rekabette yalnız bırakılıyor. İnsanca yaşama imkânlarına kavuşturulmalıdır. Tarımsal ekimden önce taban fiyatları açıklanmalıdır. İthalatın önüne geçilerek, ithalata vereceğimiz parayı çiftçilerimize verirsek, ayakta kalmasını sağlamış oluruz. En önemlisi de toprağın korunmasından başlayıp, tarımda üretim planlı bir politika hayata geçirilmelidir. Tarımda düzenli bir sulama yapılması hedefiz olmalıdır. CHP olarak bir tarım politikası hazırlıyoruz. Üretim planlaması, gıda güvenliği konularında kamunun da bu işin içinde yeterince yere almasını istiyoruz. Bir dayanışma içinde sorunların çözümü noktasında elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Amaç, ülkemizde tarımı sorunlarından kurtarmak olup, çiftçilerimizi rahatlatmaktır.”