Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den canlı hayvan ve et ithalatıyla ilgili çelişkili açıklama! Türkiye, 2018 yılında ihtiyacı olmadığı halde en yüksek canlı hayvan ve et ithalatı yaparak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarken, bu korkunç ithalat ülke hayvancılığına da büyük bir darbe vurdu. Söz konusu ithalat, ülkenin ihtiyacı olmadığı halde yapıldığı için tarihe geçmişti. 

İTHALAT LOBİSİNE ÜLKE KAYNAKLARI PEŞKEŞ ÇEKİLMİŞTİ!

Türkiye’nin normal et açığına karşılık yıllık 500-600 bin baş besilik hayvan ithal edilirken, 2018 yılında et tüketiminin düşmesine rağmen tam 1 milyon 200 bin baş besilik hayvan ithal edilerek, ithalat lobisine ülke kaynakları peşkeş çekilmişti. Yine aynı şekilde 50 bin tonun üzerinde de et ithalat edilerek burada da Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmıştı. 

2018’İN İKİNCİ YARISINDAN PAKDEMİRLİ SORUMLU

2018’in ilk 6 ayında Ahmet Eşref Fakıbaba Tarım Bakanlığı yaparken, ikinci 6 ayında ise Bekir Pakdemirli Bakanlık yapmıştı. Türkiye’nin ihtiyacının kat be kat üstünde yapılan bu ithalatla ülke hayvancılığına büyük bir darbe vurulurken, hayvancılık sektörü iki yıldır bunun faturasını ödüyor. 

KORKUNÇ İTHALATA İZİN VERENLERDEN BUNUN HESABI SORULMADI!

Korkunç ithalata izin verenlerden bunun hesabı sorulması gerekirken, söz konusu şaibeli ithalat kararlarının üstü örtüldü. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de ülkenin ihtiyacı olmadığı halde hayvancılıkta neden bu kadar yoğun bir ithalat yapıldığının gerekçesini açıklamadı. 

ET TÜKETİMİ YÜZDE 30 DÜŞTÜ, İTHALATTA CUMHURİYET TARİHİNİN REKORU KIRILDI! 

Bilindiği üzere 2018 yılında yaşanan döviz krizi ve çıkan şap hastalığından dolayı et tüketimi yüzde 30 düşmüştü. Ete olan talebin azaldığı bir dönemde Türkiye’nin canlı hayvan ve et ithalatında Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırılması dikkat çekmişti. Sadece besilik ve kasaplık hayvan ithalatı ile et ithalatına 2 milyar dolar ödenmişti. 

PAKDEMİRLİ ŞAİBELİ İTHALATLA KENDİ DÖNEMİNİ SAVUNDU!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Bakan Pakdemirli’nin burada canlı hayvan ve et ithalatıyla ilgili verdiği rakamlar manidar bulundu. Pakdemirli’nin kendi döneminde et ve canlı hayvan ithalatının düştüğünü savunmak için 2018 yılındaki korkunç ithalat rakamlarını örnek vermesi dikkat çekti. 

PAKDEMİRLİ İTHALATIN DÜŞTÜĞÜNÜ İDDİA ETTİ! 

Türkiye’nin et ithalatının 2018 yılında 50 bin ton olduğunu ancak bu rakamın 2019 yılında 5 bin tona düştüğünü dile getiren Pakdemirli, yine besilik hayvan ithalatının da 2018 yılında 1 milyon 211 bin baş olduğunu ancak bu rakamın da 2019 yılında 664 bine düştüğünü savundu. 

NORMALDE TÜRKİYE’NİN ZATEN BÖYLE BİR İTHALATI YOKTU!

Ancak normalde Türkiye’nin besilik hayvan ithalatı hiçbir zaman 1 milyonun üstüne çıkmazken, 500 ile 600 bin baş arasında bir ithalat yapılıyordu. Yine et ithalatında da 55 bin ton sadece 2018 yılında yapılmıştı. Geçmiş yıllar et ithalatı, 5 bin ton ile 18 bin ton arasında değişmişti. 

2019’DA DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK ANCAK 2018’DEKİ ŞAİBELİ İTHALATTAN DOLAYI DÜŞMÜŞ GÖRÜNÜYOR!

Aslında 2019 yılında canlı hayvan ve et ithalatı bakımından değişen bir şey olmamasına rağmen 2018’deki korkunç ithalat rakamlarıyla Türkiye’nin artık canlı hayvan ve et ithalatının düştüğüne dair pembe bir tablo ortaya konulmaya çalışması manidar bulundu.