Dünyanın en büyük buğday üreticileri ve un ihracatçılarının yer aldığı Avrasya bölgesinin en önemli üretici ve tedarikçilerini bir araya getirecek IAOM Avrasya Kongre ve Sergisi 19-22 Mayıs 2022 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşiyor. Türkiye buğday tedarik pazarının lider şirketi Taban Gıda’nın ve Çatı şirketi Vivalon’un ana sponsorlar arasında yer aldığı organizasyon savaş gündeminde küresel ölçekte ses getirecek buluşmalara kapılarını açıyor. 

RUSYA VE UKRAYNA'DAN TEMSİLCİLER KATILACAK!

Dünya çapında 14 farklı bölgede faaliyet gösteren; hububat, un, makarna ve yem üreticileri gibi sektör profesyonellerini bir araya getiren International Association of Operative Millers (IAOM)’ın düzenlediği 19-22 Mayıs 2022 tarihli konferansta üç gün boyunca özellikle Rusya-Ukrayna savaşının buğday pazarına bırakacağı etkiler, üretim, ticaret ve lojistik ile alt sektörlerdeki yansımaları ve iklim değişikliğinin tarıma etkileri tartışılarak kongre sonunda küresel bir analiz ortaya konacak. Vivalon ve Taban Gıda’nın ana sponsorlar arasında yer aldığı kongrede; özellikle tek başına dünya buğday üretiminin yüzde 10'unu ve Avrasya bölgesinin buğday üretiminin yüzde 30'unu temsil eden Rusya ve 25 milyon ton üretimle arkasından gelen Ukrayna’nın sektör temsilcilerinin aktaracağı bilgiler tüm dünyanın merak konusu. 

Rusya ve Ukrayna ile güçlü ticari ilişkileri bulunan; 5 kıtada yaklaşık 20 ülkeye transit ticaret gerçekleştiren ve Türkiye’de buğday tedarik pazarının lideri Taban Gıda’nın Ceo’su Hasan Hacıhaliloğlu 21 Mayıs günü, hububat ve değirmencilik sektörünün masaya yatırılacağı panelde konuşmacı olarak yer alacak. Çatı şirketi Vivalon’un ve Taban Gıda’nın kurucusu Aras Demir ise 20 Mayıs günü global ticaretin ve yatırım politikalarının konuşulacağı panelde konuşmacı olacak. 

DÜNYADAKİ BUĞDAY İHTİYACININ RUSYA VE KARADENİZ HAVZASINDAN BAŞKA BİR BÖLGEDEN KARŞILAMA OLASILIĞI ÇOK DÜŞÜK!

Rusya - Ukrayna savaşı politik ve ekonomik yönden dünya gündemini iki ayı aşkındır meşgul ederken, bu kongrenin tüm dünya için önemli çıktıları olduğunu belirten Taban Gıda CEO’su Hasan Hacıhaliloğlu, “Ukrayna ile son 2.5 aydır hiçbir şekilde ticaret yapamıyoruz. Rusya tarafında ise derin limanlar üzerinden yüklemeler ve ticaret devam ediyor. Şu an savaş yüzünden uzun vadede plan yapamıyoruz, önümüzü net görmemiz gerekiyor. Sektörün en önemli sorunu iklim değişikliği iken şimdi ilk sırayı savaş aldı. Önümüzdeki günlerde Rusya’ya yönelik yaptırımlar bizim ve tüm sektörün pozisyonunu değiştirebilir. Dünyadaki buğday ihtiyacının Rusya ve Karadeniz havzasından başka bir bölgeden karşılanma olasılığı çok düşük. Transit ticarette ticaretin uygulama şekillerinde değişiklikler olabilir. Kongrede özellikle savaşın devam ettiği sıcak bölgeden ve çevre ülkelerden sektörün ileri gelenleri ile bu gelişmeler üzerinden derinlemesine tartışarak sektör için önemli veriler ortaya koyacağımızı diye düşünüyorum” dedi.