Toprak Mahsulleri Ofisi, buğday ve arpa ithalat ihalelerine devam ediyor. 30 Haziran’da başladığı ekmeklik buğday ithalatı ihalesinde bugün 9’uncu ihaleyi bugün yaptı. 435 bin ton buğday ithalat ihalesinde 415 ile 495 dolar/ton arasında teklif geldi. Bu tekliflere göre ortalama fiyatların 420 dolar/tondan aşağı olmayacağı görülüyor. 

18 OCAK'TA YAPILAN İHALEDE EKMEKLİK BUĞDAY 347 DOLARDAN İTHAL EDİLMİŞTİ

TMO, bundan önce 18 Ocak’ta yaptığı ihalede buğday ortalama 347 dolar/tondan ithal edilmişti. Bugün yapılan ihalede ortalama fiyatların en düşük 420 dolar/ton olacağı düşünülürse ithal buğday fiyatının tonda 73 dolar arttığı anlamına geliyor. Bu ithalatın TL karşılığı ise 6 bin liraya geliyor.

TMO BUGÜNE KADAR EN YÜKSEK 385 DOLARDAN İTHAL ETMİŞTİ 

TMO, ekmeklik buğday ithalatında en yüksek fiyat 25 Kasım'da yapılan ihalede gelmişti. 25 Kasım'da yapılan ihalede etmeklik buğday 385 dolar/tondan ithal edilmişti. Daha sonraki ihalelerde ise fiyatlar düşmeye başlamıştı. 

İHALE ONAYLANIRSA TÜRKİYE 6 BİN LİRADAN BUĞDAY İTHAL EDECE

İhalenin onaylanması durumunda Türkiye en düşük 6 bin liradan buğday ithal etmiş olacak. 

MAYIS AYINDA ÇİFTİYE 2250 TL FİYAT VERİLMİŞTİ

Diğer yandan Mayıs ayında açıklanan hububat alım fiyatlarına göre, yerli çiftçiye ekmeklik buğday için 2250 TL/Ton fiyat açıklanmıştı. 

ÜRETİMİN ÖNEMİ BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKTI

İhalede oluşan fiyatlar, üretimin önemini bir kez daha gözler önüne sererken, bu fiyatlar un ihracatından dolayı buğday ithalatını da meşrulaştırmaya çalışanlara ders niteliği taşıyor. 

BİR OF ÇEKSEM KARŞIKİ DAĞLAR YIKILIR!

Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, ihalede gelen teklifler karşısında şaşkınlığa dönerken, "Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır" dedi.