Ulusal Hububat Konseyi (UHK), Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yılmazkart yaptığı açıklamada Ekim 2014 ve Şubat 2015 sonu itibari ile ülke genelinde sezona göre yağışların ülke ortalaması olarak 361 mm yağış alındığını ve 322 mm olan uzun yıllar ortalamasının yüzde 12 üzerinde olduğunu belirtti. Yılmazkart, bu yağışın 203 mm olan geçen üretim yılından yüzde 77 daha fazla olduğunu vurguladı.

Yılmazkart, ülke uzun yıllar buğday üretim ortalaması olan 20 milyon ton baz alınarak 2015 üretim sezonu için “bundan sonraki süreçte dramatik iklim değişimi olmaması koşuluyla 22,4 milyon ton olabileceği tahmin edilmiştir. Doğu Anadolu, İç Anadolu ve geçit bölgeleri için daha önemli olmak üzere buğday gelişimi ve verimliliği açısından nisan ve mayıs yağışları ve diğer iklim koşulları oldukça önemli olduğundan, bu aylardaki yağışların üretim tahmini üzerindeki belirleyiciliğinin gözden uzak tutulmaması gerekmektedir" dedi.

Yılmazkart şunları kaydetti: Bölgelere göre farklı olmakla birlikte, Doğu Anadolu Bölgesi hariç tüm bölgelerde değişen oranlarda uzun yıllar ve geçen üretim yılının üzerinde yağış alınmıştır. Bu dönemde Doğu Anadolu Bölgesinde kümülatif yağış miktarı, uzun yıllar ortalamasının yüzde 4,5 düşük olmakla birlikte, geçen üretim yılının yüzde 62 üzerinde olmuştur. Bu verilerden ülke genelinde yağışların normallerin üzerinde, geçen üretim yılının çok üzerinde olduğu anlaşılmaktadır.

Çıkış ve ilk gelişim açısından önemli olan sonbahar kümülatif yağışları yeterli düşmüş olup, bu üretim yılından ülke genelinde alınan sonbahar yağışları uzun yıllar ortalamasının yüzde 35 üzerinde, geçen üretim yılının ise yüzde 60 üzerinde olmuştur. Bu yüksek yağış, sonraki aylarda özellikle şubat ayında da devam etmiş, mart ayında ise şu ana kadar istikrarını devam ettirmiştir. Ülke genelinde yağışların yüksek oluşunun yanında anılan dönemde sıcaklık ortalamaları uzun yıllar ortalamaları civarında olmuştur. Yağışların yeterli olması, bir çok bölgede yeterli kar kalınlığına ulaşılması, zaman zaman karların erimesini takiben, yeniden kar yağışının olmasının da sonucu olarak, baraj, gölet, tam doluluğa ulaştığı, yer üstü su kaynakları yanında yer altı su kaynaklarının da beslendiğini göstermektedir. Hidrolojik durum, sulama gereksinimi olan alanlar için yeterli su kaynağının sağlanabileceğine işaret etmektedir. Ayrıca, an itibarı ile tüm ülke buğday alanlarının tarla kapasitesinde bir nem düzeyinde olduğu söylenebilir.”