Resmi Gazete’de bugün yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 31 Aralık 2020’ye kadar buğday, arpa ve mısır ithalatında gümrük vergileri sıfırlandı. Buğday ithalatında yüzde 45, arpa ithalatında yüzde 35 ve mısır ithalatında yüzde 25 oranındaki gümrük vergileri 1 Ocak 2021 tarihine kadar yüzde sıfır olacak. Konuya ilişkin İthalat Rejimi Kararına Ek Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de bugün yayımlandı.

İTHALAT KARARI İÇ PİYASADA FİYATLARI DÜŞÜRECEK Mİ? 

Buğday, arpa ve mısırda fiyatlar sürekli yükselirken, hükümet ithalatta gümrük vergilerini sıfırlama kararı tartışmaları da beraberinde getirdi. Öncelikle bu üç ürünün ithalatında gümrük vergisi sıfırlanırken, bu kararın iç piyasada fiyatlara olumlu yansıması beklenmiyor. TMO’nun sıfır gümrükle yaptığı ithalatlarda zaten fiyatlar yükselirken, bir de özel sektöre bu yetkinin verilmesi indirilen gümrük vergisinin de bir şekilde fiyatlara yansımasından endişe ediliyor. 

TMO’NUN STOKLARINDA YETERLİ ÜRÜN YOK MU?

Buğday, arpa ve mısırda fiyatlar sürekli yükselirken, TMO’nun piyasaya aktif bir şekilde müdahale edememesi, ‘stoklarda yeterli ürün yok mu?’ sorusunu gündeme getirirken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin iki ay önce Konya’dan yaptığı açıklamanın da sorgulanmasını gündeme getirdi. 

BAKAN PAKDEMİRLİ 2 AY ÖNCE YAPTIĞI AÇIKLAMA HAVADA KALDI

Bilindiği üzere Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hasat döneminde yaptığı açıklamada doktor, avukat, eczacının spekülatif amaçlı buğday aldığını belirterek, hasat bittikten sonra bu spekülatif amaçlı ürün alanlara karşı TMO’nun gerekli tedbirleri alacağını açıklamıştı. 

SORUN AVUKAT, ECZACI VE DOKTORLARDA DEĞİLMİŞ!

Ancak geçen süre içinde fiyatların artan bir trendde yükselmeye devam etmesi sadece avukat, eczacı ve doktorların piyasadan ürün almalarıyla ilgili olmadığını gösterdi. 

TÜRKİYE’DE İHTİYACIN ÜSTÜNDE BUĞDAY ÜRETİLDİYSE BU FİYATLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Kurlar yükselmesi, üretici ülkelerin ürün satışlarında kısıtlamaya gitmesi ve Çin, Suudi Arabistan gibi ülkelerin yoğun bir ithalat yapması dış piyasada fiyatların yükselmesine neden olurken, iç piyasada fiyatların yükselmesi ise ‘yeterli ürün üretilmedi mi?’ sorusunu gündeme getirdi.  TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, Türkiye’nin yıllık buğday ihtiyacının 19 milyon ton olduğunu buna karşılık geçtiğimiz üretim dönemimde 20 milyon ton buğday üretildiğini açıklamıştı. 

FİYATLAR TABAN FİYATIN YÜZDE 50 ÜSTÜNE ÇIKTI 

TMO ekmeklik buğdayda 1650 lira taban fiyat açıklarken, ekmeklik buğday fiyatları 2400 liralara kadar çıkmış durumda. İç piyasada fiyatların bu kadar yükselmesi ve TMO’nun bu artan fiyatlar karşısında piyasaya müdahale edememesi, buğday üretim rakamlarının gerçekliğinin de sorgulanmasına neden oldu.