Kangal Ziraat Odası Başkanı Basri Çoban, Sivas’ta yaşanan don ve kuraklık nedeniyle ürünlerinde hasar oluşan çiftçilerin borçlarını erteleyebilmesi için TARSİM sigortası şartının kaldırılması gerektiğini söyledi.

Mayıs ayında yaşanan don ve ardından kuraklık olaylarının bölge çiftçilerinin ürünlerinde ciddi kayıplara neden olduğunu ifade eden Kangal Ziraat Odası Başkanı Basri Çoban, “Doğal afet yaşandı. Kangal’da şuanda yüzde 70’in üzerinde hasarımız var. Bir bölge haricinde yüzde 70’in üzerinde hasarımız var yani çok kurak geçmesinden dolayı iki gün don yapmasından dolayı bitki geriledi. Tabiri rica etse ekinlerimiz yok denecek kadar az. Yüzde 60 yüzde 70 rekolte kaybımız var. Çok biçilmeyecek arazilerimiz var gerçekten durum çok kötü. Allah bir daha bize böyle bir yıl yaşatmasın. Kangal’da çiftçimizin durumu çok kötü. Allah yardımcısı olsun” dedi.

TARSİM SİGORTASI YAPTIRMAYANLAR BORCUNU ERTELEYEMEYECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın destek açıklamasına da değinen Kangal Ziraat Odası Başkanı Basri Çoban, “Cumhurbaşkanımız yerinde bir açıklama yapmıştır. Dekara 100 TL para verilecektir. Çiftçimizin maliyeti yüzde yüz denecek kadar artmıştır. Gübre maliyetleri, tohum maliyetleri ama bir nebzede olsa çiftçimize can suyu olmuştur. Esas sıkıntı Kangal’da İlçe Tahkim Komisyon kararlarında TARSİM sigorta zorunluluğu getirilmiştir. TARSİM sigortası yaptırmayan çiftçilerimizin ertelemeden faydalanamayacağı belirtilmiştir. Bu anayasaya da aykırıdır bu şekil hali ile kabul edilirse çiftçilerimizin borçları ertelenmeyecek. Yani çiftçilerimizin borçları ertelenmeyecek. Desteklemeden faydalanacak ama borçları ertelenmeyecek. Böyle bir senede borcu ertelenmedikten sonra hangi sene ertelenecek. Çiftçinin zaten mahsulü yok ki satsın bankayı kapatsın. Banka faizi işliyor. TARSİM sigorta ve çiftçimizin bütün bankaya olan borçlarının faizinin silinerek anaparanın 5 yıla bölünmesi gerektiğini düşünüyorum. Aksi takdirde çiftçilerimiz borç batağına girecektir” şeklinde konuştu.

TARSİM KANGAL’DA SINIFTA KALDI

2017 yılında ilçede yaşanan kuraklık sonrası ilçede kimseye ödeme yapmadığının altını çizen Basri Çoban şunları söyledi; “2017 yılında kurak bir yıl yaşandı. İlçemizde yaklaşık 3 binin üzerinde çiftçimiz TARSİM sigortası yaptırdı. Çiftçimiz çok yüksek meblağlarda sigorta yaptırmasına rağmen Kangal’a tek kuruş ödeme yapılmamıştır. Burada gerekçe bölge bazlı olmasından Kangal’ın da parsellerinin büyük olmasından dolayı TARSİM Kangal’a gelmiş ve rapor düzenlemiştir, tespit tutanağı tutmuştur. Kangal’da hasar olmadığını söylemiştir. Tabi biz Ziraat Odası olarak elimizde donelerle bilgilerle resmi yerlere müracaatlarımız olmasına rağmen reddedildi. TARSİM Sigorta şirketi Kangal’da gerçekten sınıfta kalmıştır. Kangal çiftçisinin yanında durmamıştır. Güveni kaybetmiştir. Yıl 2021 ama Sigorta yaptıran çiftçi sayımız çok az ve yaptıracak parası da yok zaten. Burada bir doğal afet yaşanmıştır. Doğal afet kapsamında sigorta şartının aranmaması gerekiyor. Daha önceki senelerde de TARSİM sigorta şartı aranmamıştır. Biz bunun acilen hasar tespit komisyon kararlarından sigorta kapsamının çıkartılarak çiftçilerimizin kapsam içine alınmasını istiyoruz.” af