Bolu İl Müdürlüğünce hazırlanan proje doğrultusunda Bolu Valiliği ve İl Özel İdaresinin %75 desteği ile toprak analizleri yapımına devam ediliyor. İl Müdürü İzzet MURAT, Arazi Toplulaştırma ve Tarımsal Altyapı (ATTA) Şube Müdürü Tarık GÜLER, İlçe Müdürlerimiz ve teknik personelinde de katılımı ile Yeniçağa, Dörtdivan ve Gerede ilçelerinde üreticilerimize toprak numunesinin nasıl alınması gerektiğini uygulamalı olarak gösterilmiş ve toprak analizi yaptırmanın önemi anlatıldı. 

Çiftçilerle yapılan toplantıda İl Müdürü İzzet Murat, şunları kaydetti: “Tarımsal üretimde amaç, mümkün olan en yüksek verimi ve en kaliteli ürünü elde etmektir. Tarımsal üretimde bol ve kaliteli ürün elde edebilmek için gerekli girdiler arasında kimyevi gübreler önemli yer tutar. Ancak şu da bilinmelidir ki çok gübre çok ürün demek değildir. Bu amaca ulaşmanın en etkili yolu; bir doktorun hastasına yazdığı reçete misali toprak analiz sonuçlarınıza göre doğru gübre kullanımından geçmektedir.

Toprak analizi ile tarımsal üretim yapılacak arazide bitkinin büyümesi ve gelişmesini sağlayan besin maddelerinin miktarları tespit edilir. Analiz sonuçlarına göre uygun gübre cinsleri, miktarları, kullanım zamanları ve yöntemleri belirlenir. Böylece hem eksik bitki besin maddeleri toprağa tam olarak geri verilmiş hem de gereksiz harcamalardan kaçınılmış olur. İnsan sağlığı, toprağımızın sağlığı ve çevremizin korunmasını sağlamış oluruz. Çiftçilerimizin toprak analizi konusuna önem vermelerini talep etmekteyiz. Üreten Bolu’muzun üreten çiftçilerine güz ekim döneminde kolaylıklar diliyorum” dedi. Ayrıntılı bilgi, teknik destek, dilek, şikayet, talep ve görüşleriniz için İl/İlçe Müdürlüğü ile irtibata geçilebileceği kaydedildi.