Ramazan ayı boyunca ESK’ya kestiren besiciye hayvan başına 2500 lira destek ödemesine ilişkin kararı değerlendiren Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nazif Karabulut, uygulamanın bir aylık olduğuna dikkat çekerek, “Et şuan serbest piyasada 83-85 lira civarında geziyor. Uygulamanın serbest piyasaya bir etkisi olmaz.” dedi. 

Dün Resmi Gazete'de yayımlanan et piyasasının düzenlenmesine ilişkin karara göre, ucuz et kapsamında hayvanlarını Ramazan ayı boyunca ESK’ya kestiren besiciye hayvan başına 2500 lira destek ödemesi yapılacak. ESK tarafından kesimi yapılan hayvanlarda Tarım Kredi Kooperatifleri Marketleri ve ESK Satış Büfelerinde vatandaşlara kıyma ve kuşbaşı olarak satılacak. 

UYGULAMANIN SERBEST PİYASAYA ETKİSİ OLMAZ

Kararı, www.tarimdanhaber.com’a değerlendiren Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nazif Karabulut,  “Uygulama bir aylık. Ramazan boyunca sürecek. Et şuan serbest piyasada 83-85 lira civarında geziyor. Uygulamanın serbest piyasaya bir etkisi olmaz” İfadelerini kullandı. 

HAYVAN YEMİNE ÇARE BULUNMASI LAZIM

Asıl üzerinde durulması gereken konunun yem meselesi olduğuna dikkat çeken Karabulut, üretimin sürekli olması ve halka ucuz et yedirmek için üreticinin maliyetlerinin azaltılması gerektiğini belirtti. Karabulut, “Kesimi yapılacak hayvanımız var. Üretici boyutu ile en büyük sıkıntı yemde. Hayvan yemine çare bulunması lazım. Biz yıllardır, üretim, üretim, üretim diyoruz. Mehdi beyden sonra 5 tane bakan geldi geçti. İthalat 2011 yılında başladığında söyledik. Üretim dedik. İthalat çözüm değildir. Ne üretici için ne de tüketici için. İthalat yapılınca millet ucuz et mi yedi? Milyarlarca dolarımız gitti. 2011 yılından beri ucuz et yemedik. Ucuzlamadı et. Ucuzlamaz da. Yeme çare bulunmadıktan sonra. Üreticiye ucuza mal ettireceğiz ki ucuz et yiyelim” dedi. “

Hükümetin zaman zaman bu tür uygulamalar yaptığını aktaran Karabulut “Halka ucuz et yedirmek için zaman zamanbu tür uygulamalar yapılıyor. Bakanlık 86 lira kıymayı 92 liradan kuşbaşı Tarım Kredi marketlerden paketlenip satılacak ramazan boyunca. Bu güzel bir şey. Fakir fukara yesin diye yapıldı” ifadelerini kullandı.  

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Dinçer GÜCÜM’de Karar’ın güzel bir uygulama olduğunu belirterek, “Üreticilerimizi desteklemek, vatandaşımıza ucuz et yedirmek amacıyla yapıldı. Güzel bir uygulama. Et Süt Kurumu uygulamayı nasıl yapacak? Onu bilmiyoruz. Sanırım Cuma gününe netleşir. Ramazan sonrası için yeni bir çalışma yapıldığı bilgisini almıştım. Sayın Cumhurbaşkanımızdan güzel bir çalışma bekliyoruz. Bu üç-beş ay bir sıkıntımız olacak. Bunların hepsinin giderileceğine inanıyorum” dedi.