Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göreçiğ süt fiyatları yarın veya en geç Salı günü açıklanıyor. Süt üreticisi artan yem maliyetlerine rağmen haftalardır çiğ süt fiyatlarına bir artış yapılmamasından dolayı zararına üretim yaparak büyük bir mağduriyet yaşıyor. Gıda Komitesinden bir karar çıkmadığı için Ulusal Süt Konseyi de toplanamıyor. Hükümetin bu duyarsızlığı dişi hayvan kesimini hızlandırırken, çiğ süt fiyatlarına çözüm bulunmaması sektörde büyük tepkilere neden oluyor. 

SOSYAL MEDYADA YAPILAN PAYLAŞIM ORTALIĞI KARIŞTIRDI

Diğer yandan sosyal medya hesaplarından paylaşılan bir fiyat ise ortalığı karıştırdı. Ulusal Süt Konseyi’nin resmi açıklamasıymış gibi yapılan paylaşımlar üreticinin tepkisini çekerken, sektörde yaşanılan kriz halini de gözler önüne serdi. 

ÜRETİCİNİN HAYALİ RAKAMA GÖSTERDİĞİ TEPKİ YAŞADIĞI ZARARI GÖZLER ÖNÜNE SERDİ 

Ulusal Süt Konseyi’nden alınan kararmış gibi yapılan paylaşımlarda çiğ süt fiyatının 7.2 lira olarak belirlendiği iddia edilirken, üreticinin bu rakama gösterdiği tepki yaşadığı mağduriyetin derinliğini ortaya koydu. 

YEM 6 LİRAYA ÇIKTI SÜT 4.7’DE KALDI 

Yeme gelen zamlardan dolayı 1 kg yem fiyatı 6 liraya çıkarken, çiğ süt fiyatı ise en son Kasım ayında yapılan yüzde 47’lik artışla 3.2 liradan 4.7 liraya çıkarılmıştı. Yani üretici normalde ürettiği 1 kg süte karşılık 1.5 kg yem alabilmesi gerekirken, mevcut durumda 1 kg bile yem alamıyor. Mevcut şartlarda çiğ süt fiyatlarının en az 1.3 parti yani 7.8 lira olması isteniyor.

BİRLİK BAŞKANI TARIM BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Diğer yandan Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ile bugün bir telefon görüşmesi yaptığını ve kendisine çiğ süt fiyatlarının en kısa sürede açıklanacağını belirttiğini kaydetti. Kirişçi’nin çiğ süt fiyatıyla ilgili çalışmaların tamamlandığını belirttiğini dile getiren Keskin, “Sayın Bakan ile yaptığım görüşmeden edindiğim izlenime göre süt fiyatlarının yarın veya en geç Salı günü açıklanmasını bekliyoruz” dedi. 

EN AZINDAN 1.3 PARİTE VERİLMELİ 

Keskin, açıklanması beklenen çiğ süt fiyatının 1.3 paritenin aşağısında olmaması gerektiğini belirterek, “Ülke zor bir süreçten geçiyor, üreticiler olarak bunun farkındayız ancak üreticinin üretimini sürdürmesi gereken en düşük fiyatın da verilmesi gerekiyor” dedi. 

KISMİ FİYAT KISMİ DESTEK ARTIŞI ÜZERİNDE ÇALIŞILDI 

Diğer yandan Gıda Komitesi’nde çiğ süt fiyatlarıyla ilgili farklı senaryoların görüşüldüğü kaydedilirken, enflasyonu artıracağı gerekçesiyle sadece fiyat artışı ile yeni fiyatın belirlenmediği, kısmi fiyat artışı ve kısmi destek artışı ile bir fiyatın belirlendiği dile getiriliyor. 

YENİ FİYAT ÇALIŞMASINDA TMO’NUN YEM REGÜLASYONU ANA UNSUR OLDU 

Yine TMO’nun yem regülasyonu kapsamında yetiştiriciye verdiği düşük fiyattan arpa satışı da yapılan hesaplamalara dahil edildiği, bundan dolayı yem fiyatı olarak piyasa fiyatlarının değil verilen destekle birlikte oluşan fiyatın dikkate alındığı vurgulanıyor.