Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, yazılı bir açıklama yaparak bahar aylarının gelmesiyle birlikte üreticinin karşılaştığı zorluklara dikkat çekti. Keskin, açıklamasında şunları kaydetti: "Bahar aylarına girmemizle birlikte hayvanlarımızda hem yavrulama nedeniyle hem de otlamaları nedeniyle süt verimi artıyor, bu dönemlerde süt arzı fazla olur, süt sanayicisi de süt alımında istekli olmazlar. 
Süt almayı bırakırız tehditleri, hatta bırakmaları, yem dayatmaları, düşük fiyattan sütü alma çabaları, saymakla bitmeyen bahanelerle uğraşırız.

DÖNÜP DÖNÜP AYNI NOKTAYA GELİYORUZ!

Dönüp dönüp aynı noktaya geliyoruz. Biz üreticiler pandemiden kaynaklı zor süreçlerde üretim yapmaya, ekonomik dalgalanmalardan, girdi maliyetlerimizin sürekli yükselmesiyle işletmelerimizi ayakta tutmaya çalışırken, sanayici yüzünden, dönüp dönüp aynı noktaya geliyoruz. Süt yapısı gereği çabuk bozulan ürün olduğundan, organizasyonunda doğru ve hızlı bir şekilde yapılması gerekmektedir. Ama son günlerde birliklerimizden ve üreticilerimizden gelen şikayetler süt sanayicisinin sahada sütü bırakacağız tehditleri. Yem dayatmasından tutunda, Ulusal Süt Konseyinin açıkladığı referans fiyatın altında sütünüzü alırız veya almayız tehditleri.

ÜRETİCİ KENDİ SIKINTI YETMİYORMUŞ GİBİ BİR DE SANAYİCİNİN BİTMEYEN OYUNLARIYLA KARŞILAŞIYOR!

Bizler, sektörümüzde büyüme olsun diye, üreticiden sanayiciye hatta tüketiciye giden yolda, Bakanlığımızla işbirliği yaparak, sözleşmeli üretim yapılmasını, kalite süt üretimin desteklenmesini, sütte analiz çalışmalarının yapılmasını, tüketiciye kaliteli süt üretmeyi, üretim hacmimizi arttırmayı ve bununla birlikte, Milli gelirlerimizi arttırmayı hedeflerken, birde SANAYİCİ‘NİN bitmeyen oyunlarıyla karşılaşıyor ve uğraşıyoruz.

BİZLER ÜRETMEZSEK SANAYİCİ SATACAK SÜT BULAMAZ!

Bu ülke bizim, ekonomi hepimizin, zor günlerde birbirimize destek olmamız gerekirken, sebepsiz ve aslı olmayan bahanelerle süt üreticimizi sizlere ezdirmeyiz. Yapmayın, üreticilerimize bu şekilde etik olmayan ticari bir zihniyetle yaklaşmayın. Bizler üretmezsek sizlerde satacak süt ve süt ürünlerini bulamayacaksınız. Hem de büyük karlarla satılan, raf fiyatlarına baktığımızda sürekli artan sütten bahsediyorum. 3 kuruşa alıp 20 kuruşa sattığınız sütü biz üretiyoruz.

ÇİĞ SÜT FİYATLARI 10 KURUŞ ARTIYOR ERTESİ GÜN BÜTÜN GİRDİ KALEMLERİNE ZAM GELİYOR!

Market raflarında yüzlerce markaya ait süt ve süt ürünleri mamüllerinin fiyatları sürekli yükselirken bizler 1.3 yem süt paritesini bile koruyamıyoruz. Çiğ Sütün fiyatı yükselsin diye uğraşıyoruz, çabalıyoruz, 10 kuruş zam yapılıyor. Ertesi gün tüm girdi kalemlerine başta yem olmak üzere zam geliyor. Eee nerde parite nerde karlılık nerde sürdürülebilir üretim? 

SANAYİCİ YİNE TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMUYOR!

Sektörde artık kalitenin konuşulduğu gurur verici bir noktaya gelmişken, üreticilerimizi desteklemeliyiz. Sütte kaliteye göre fiyatlandırma sistemine geçilmenin acil olduğu sektörün bütün taraflarınca kabul edilmişken ve uygulanmaya başlarken ne yazıkki sanayicimiz yine taşın altına elini koymuyor. Ülke olarak içinden geçtiğimiz sıkıntılara rağmen ve bir seneyi aşkındır mücadele ettiğimiz koronavirüs salgınında bile durmayan, ülkenin her köşesinde her koşulda ve koşulsuzlukta üreticilerimiz üretmeye devam etmektedirler. 

BIRAKIN ÜRETİCİMİZ ÜRETİM YAPSIN KAR ETSİN 

Üretimde bulunan bütün üreticilerimize fedakarlıkları için, mücadeleleri, devletimizin, milletimize üreten, yetiştiren emek veren tüm üreticilerimizin yanındayız ve arkalarındayız. Süt hayvancılığı zor meşakkatli bir sektördür. Bu zor günlerimizde biz üreticilerin yanında olmayan Sanayicilere sesleniyorum, Milletimizin ve ülkemizin kalkınması için zorluklar çıkarmayın. Bırakın üreticilerimiz kar etsin. Üretim yapsın, daha çok üretsin, teşvik edin, küstürmeyin. Bu günler gelir geçer, sizlerin çok ürüne ihtiyacınız olduğu dönemler gelir. Unutmayın… Bu zor gündelerde üreticiyi düşünmeyen ve üreticiye zorluk gösteren sanayiciler, sütün az olduğu dönemde karşılığını görecektir.