Ekim ayında kapanan besilik hayvan ithalatı, bugünden itibaren yeniden açıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, ithalat kararına yönelik kamuoyunda oluşacak tepkilerin önüne geçmek için de pozitif yönlü kamuoyu çalışması yapılacak. Yıllardır uygulanan yanlış politikalardan dolayı Türkiye artık hayvancılıkta ithalattan başka çaresi kalmadı. Koronovirüsün ardından normalleşmeyle birlikte yemekhaneler ve lokantalar açılırken, et tüketiminin de artması bekleniyor. Türkiye’de yeterli hayvan bulunmadığı için de besilik hayvan ithalatı yeniden açılacak. Büyük ithalat firmaları da dört gözle besilik hayvan ithalatının açılmasını bekliyor.

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Türkiye hayvancılıkta adım adım ithalata bağımlı hale getirildi. Geçtiğimiz Ekim ayında kapanan besilik hayvan ithalatı, bugünden itibaren yeniden açıldı. Uygulanan yanlış politikalardan dolayı yetiştiriciler, işletmelerine koyacak yerli hayvan bulamazken, Türkiye’nin kırmızı et ihtiyacını karşılaması için ithalattan başka bir çaresi kalmadı. 

Türkiye’de süt üreticisinin kazanamaması hayvancılığa da büyük darbe vurdu. Sütten kazanamayan üreticiler dişi hayvanlarını kestirmek zorunda kalırken, bu da ülke hayvancılığını ithalata bağımlı hale getirdi. Geçmiş yıllardan gelen yanlış politikalara taviz verilmeden uygulanmaya devam edilmesinden dolayı, ülkeye ithalattan başka kapı bırakılmadı. 

SÜT FİYATLARI YERİNDE SAYARKEN YEM FİYATLARI 3 KERE ARTTI

Uygulanan yanlış politikaların bariz örneği yem ve süt fiyatlarında yaşanıyor. Koronavirüs süreciyle birlikte yem fiyatlarına arka arkaya zam yapılırken, süt fiyatlarının yerinde sayması, üreticinin zararına üretim yapmasına neden oldu. Üretime darbe vuran bu durum karşısında bir adım atılmaması da, ‘üreticinin üretim yapması istenmiyor mu?’ eleştirilerini gündeme getirmişti. 

YEM DESTEĞİ ASKIDA KALDI

Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvancılıkta yetiştiricileri biraz olsun rahatlatmak için yem desteği verileceğini açıklamıştı. Büyükbaşta hayvan başı 65 TL, küçükbaşta ise hayvan başı 6.5 TL olarak yem desteği verilmesine rağmen bu konuda da somut bir adım atılmadı. Açıklanan yem desteği miktarı da rakamlarının düşük olmasından dolayı üreticinin yarasına bir merhem olmayacak. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BİZ İSTİYORUZ Kİ HAYVAN İTHALİ YAPMAYALIM 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3’üncü Tarım Orman Şurasında yaptığı konuşmada, “Biz artık istiyoruz ki hayvan ithali yapmayalım. Bu konuda atılmış çok ciddi adımlarımız var. İnşallah Anadolu bu anlamda görevini yerine getirecektir” açıklamalarında bulunmuştu. 

İTHALAT AÇILMAZSA TÜRKİYE ET SORUNUNU İLE KARŞI KARŞIYA KALACAK

Koronavirüsün ardından normalleşmeyle birlikte lokanta ve yemek hanelerin açılmasından dolayı et tüketiminin de artması bekleniyor. Et tüketimin artmasıyla birlikte mevcut üretim, talebi karşılamayacak duruma gelecek. 

TÜRKİYE’NİN İTHALATTAN BAŞKA ÇARESİ BULUNMUYOR

Hayvancılıkta ülkenin ithalattan başka bir çaresi bulunmuyor. Bunun için besilik hayvan ithalatı, önümüzdeki günlerde açılacak. Büyük hayvan ithalatçısı firmalarda ithalatın açılması için dört gözle bekliyorlar. 

KAMUOYU ALGISI DA PLANLANDI 

Yanlış politikalardan dolayı Türkiye’nin hayvancılıkta ithalattan başka bir çaresi kalmazken, hükümet ithalat kapılarının yeniden açılacak olmasından dolayı oluşacak olumsuz algının da önüne geçmek istiyor. Bu çerçevede Tarım ve Orman Bakanlığının, hem yanlış politikaların hem de ithalat kararının sorgulanmaması için bir dizi tedbirler aldığı öğrenildi. Hayvan ithalatının yakında bitirileceği ve yapılacak ithalatın vatandaşa ucuz et tükettirmek için yapıldığı yönünde kamuoyuna pozitif açıklamalar yapılarak, besilik hayvan ithalatının yeniden açılmasına yönelik kamuoyunda oluşacak tepkilerin önüne geçilmesi amaçlanıyor.