ÖZEL HABER / Tarım ve Orman Bakanlığı, besilik hayvan ithalatına yönelik başvuruları yeniden almaya başladı. Bakanlık geçtiğimiz aylarda başvuru almayı durdurmuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı besilik sığır ithalatı uygulama talimatını yayınladı. Buna göre Bakanlık 2021 yılında üç dönem halinde 200 bin besilik hayvan ithal etmeyi hedefliyor. İthalat başvuruları ise Mart, Mayıs ve Temmuz aylarında yapılacak. Diğer yandan besilik hayvan ithalatında bu yıl farklı bir model uygulanacak. Küçük üreticiler, (500 başın altı) doğrudan kendileri ithalat yapamayacakları için bu ithalatı Kooperatif Merkez Birlikleri, Yetiştirici Merkez Birlikleri, Tarım Kredi Kooperatifleri ve iştirakleri ile Et ve Süt Kurumu aracılığıyla yapacaklar. 

BAKANLIK 2021 YILI SONUNDA İTHALATI SONLANDIRACAĞINI AÇIKLAMIŞTI 

Bilindiği üzere Tarım ve Orman Bakanlığı, 2021 yılı sonundan itibaren besilik büyükbaş hayvan ithalatını sonlandıracağını duyurmuştu. Bugün yayınlanan besilik sığır ithalatı uygulama talimatı ile yıl sonuna kadar 200 bin baş besilik sığır ithalatının yapılması bekleniyor. 

TÜİK, TÜRKİYE'DE HAYVAN SAYISININ ARTTIĞINI AÇIKLAMIŞTI!

Besilik sığır ithalatı için yeniden başvurulan alınmaya başlanırken, TÜİK geçtiğimiz ay açıkladığı hayvansal üretim istatistiklerinde büyükbaş sayısının 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 1,6 artarak 18 milyon 158 bin baş olarak gerçekleştiğini duyurmuştu. Büyükbaş hayvanlar arasında yer alan sığır sayısının yüzde 1,6 artarak 17 milyon 963 bin başa, manda sayısının da yüzde 5,9 artarak 195 bin 88 baş olduğu belirtilmişti. Yine küçükbaş sayısının da bir önceki yıla göre yüzde 11,6 artarak 54 milyon 113 bin olarak açıklanmıştı. 

BESİLİK SIĞIR İTHALATINDA UYULACAK HUSUSLAR 

Besilik sığır ithalatı, “Canlı Hayvan İthalatına İzin Verilen Ülkeler Listesi”nde yer alan ülkelerden gerçekleştirilecek. İthalata izin verilen ülkelerin listesine, www.tarimorman.gov.tr/HAYGEM/Menu/20/Buyukbas-Hayvan-Ithalati ulaşılabilecek. 

İthal edilecek besilik sığırlar Bakanlığın belirlediği sağlık ve teknik kriterlerine uygun olmalıdır. İthalat işlemlerinde kullanılan Sağlık sertifikaları http://www.tarim.gov.tr/Konular/Veteriner-Hizmetleri/Ihracat-Ithalat/Ithalat?Ziyaretci=Ihracat-Ithalat ve teknik kriterler http://www.tarimorman.gov.tr/HAYGEM/Menu/20/Buyukbas-Hayvan-Ithalati web adresinde yayımlandı.

İthal edilen besilik sığırlar, mücbir sebepler dışında, ülkemiz gümrük kapısından girdiği tarihten itibaren en az beş ay süreyle beslemek koşuluyla; besi formunu tamamlayana kadar kestirilemez, başkasına satılamaz ve devredilemez.

İşletmesinin besi hayvanı ahırı kapasitesi, 500 baş ve üzerinde olan gerçek veya tüzel kişiler besilik sığır ithalatı başvurularını doğrudan Hayvancılık Genel Müdürlüğüne yapacaktır. 

BESİLİK SIĞIR İTHALATI BAŞVURULARI ÜÇ DÖNEMDE YAPILACAK 

1. Dönem 08.03.2021-31.03.2021 Nisan

2. Dönem 01.05.2021-31.05.2021 Haziran

3. Dönem 01.07.2021-31.07.2021 Ağustos

BAŞVURU TARİHLERİ DIŞINDA YAPILAN MÜRACAATLAR DEĞERLENDİRMEYE ALINMAYACAK 

Başvuru tarihleri dışında yapılan müracaatlar değerlendirmeye alınmayacaktır. Başvuru dosyasındaki eksik ve hatalı evrakların müracaat ayı içerisinde tamamlanması gerekmektedir. Başvuru döneminde talep edilen ithal besilik sığır miktarı, mevcut dönem planlamasından fazla olması durumunda fazla olan miktar oranında tüm başvuru sahiplerinin talep ettiği hayvan sayısından düşüm yapılacaktır. Müracaatların değerlendirme süreci bittikten sonra, işletmelere verilecek izin miktarı Genel Müdürlüğümüzün https://www.tarimorman.gov.tr/HAYGEM/Menu/20/Buyukbas-Hayvan-Ithalati web adresinde yayımlanacaktır.

AHIR KAPASİTESİ 5 BİN BAŞ VE ALTI OLANLAR KAPASİTESİNİN YÜZDE 20'Sİ KADAR İTHALAT YAPABİLECEK 

Yılı içerisinde talep edilecek besilik sığır ithalat izinleri (onaylanan kontrol belgeleri), işletmelerin kapasite miktarlarına göre belirlenmiş olup, besi hayvanı ahırı kapasitesi 5.000 baş ve altında olan işletmeler için kapasitenin yüzde yirmisini (%20), 5.001 baş ve üzerinde kapasiteye sahip işletmeler için kapasitesinin yüzde on beşini (%15) geçmeyecektir.

AHIR KAPASİTESİ 500 BAŞIN ALTINDA OLAN KÜÇÜK ÜRETİCİLER BELİRLENEN BİRLİK VE KURULUŞLAR ÜZERİNDEN BAŞVURU YAPACAK

İşletmenin besi hayvanı ahırı kapasitesi, 500 başın altında olan gerçek veya tüzel kişiler Bakanlığımızca kuruluşuna izin verilen Kooperatif Merkez Birlikleri, Üretici ve Yetiştirici Merkez Birlikleri ile Tarım Kredi Kooperatifleri ve İştirakleri, Et ve Süt Kurumu (ESK) aracılığı ile müracaat edecek olup, bu kapsamda ithalat talepleri her seferinde en az 500 baş olarak Genel Müdürlüğümüze yapılacaktır. Bakanlığımızca uygun görülmesi durumunda diğer kamu kurum ve kuruluşlarına da besilik sığır ithalat izni verilebilecektir.

KULLANILMAYAN İTHALAT HAKKI DAHA SONRAKİ DÖNEME AKTARILABİLECEK 

Her dönem için izin verilecek besilik sığır ithalatı miktarı Bakanlıkça belirlenecek olup, bir dönemde kullanılmayan izin miktarı takip eden diğer döneme aktarılabilecektir. 

AYNI İŞLETME İÇİN BİR KERE KONTROL BELGESİ DÜZENLENECEK 

Başvuru sahibine yılı içerisinde aynı işletme için sadece bir kontrol belgesi düzenlenecektir.

BAŞKA İŞLETMEYE DEVRİ YAPILAMAYACAK

Kontrol belgesi onaylandıktan sonra aynı kontrol belgesi ile izin verilen besilik sığırların, başka bir gerçek/tüzel kişiye ait işletmeye mücbir sebepler dışında devri yapılmayacaktır. 

İZİN VERİLEN KONTROL BELGESİ BAŞKA DÖNEME AKTARILMAYACAK

Bir dönem içerisinde alınan kontrol belgesi başka bir döneme devredilemeyecektir. Genel Müdürlükçe onaylanan kontrol belgelerinde değişiklik yapılmayacaktır. Ayrıca, kontrol belgesi onaylandıktan sonra başvuru sahibine döner sermaye ücretinin iadesi ilgili mevzuat gereği yapılmayacaktır.

KONTROL BELGESİ ONAYLANMAYAN HAYVANLARIN ÜLKEYE GİRİŞİNE İZİN VERİLMEYECEK 

Kontrol belgesi onaylanmadan, ihracatçı ülkeden yüklemesi yapılan besilik sığırların ülkeye girişine izin verilmeyecektir. İhracatçı ülkenin resmi otoritesi tarafından düzenlenen veteriner sağlık sertifikasının tarihi, Genel Müdürlüğümüzce onaylanan kontrol belgesinin tarihi ile aynı tarihte ya da sonraki bir tarihte onaylanmış olmalıdır. Aksi durumda yaşanılabilecek olumsuzluklardan ithalatçı sorumlu olacaktır.