ÖZEL HABER

Kavcıoğlu, “14,7 milyon bedelle ihale edilen bu projeye yedi yüz altmış gün süre biçilmişti. Ancak projeye yeterli bütçe ayrılamaması nedeniyle, ihalede öngörülen yedi yüz altmış günlük süre tamamlanmasına rağmen nakdî ve fiziki gerçekleşme oranı yüzde 20'nin altında kalmıştır" dedi.

Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Kavcıoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2016 bütçe görüşmesinde söz aldı. Demirözü Barajı Sulama Sahası Arazi Toplulaştırma Projesi'nde yaşanan sorunları anlattı: “Sayın Bakanım, bu toplulaştırmayla ilgili Bayburt'ta da sorunlar yaşamaktayız. Bu projelerle ilgili bilgi vermek istiyorum. Öncelikle Demirözü Barajı Sulama Sahası Arazi Toplulaştırması Projesi'nden bahsetmek istiyorum. 3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu kapsamında, ilimizde 2 ilçede, 15 yerleşim biriminde 14.150 hektarlık alanı kapsayan Demirözü Barajı Sulama Sahası Arazi Toplulaştırma Projesi uygulanmaktadır.

Bölgede yapılacak arazi toplulaştırması çalışmasıyla sulama kanalları, arazi yolları, drenaj kanalları gibi altyapı çalışmaları yapılacaktır. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, proje sahasındaki çiftçilerin üretim masrafları yaklaşık yüzde 50 oranında azalacaktır. Ancak, 2012 yılında ihalesi yapılan projenin yer teslimi 22/11/2012 tarihinde olmasına rağmen, 14,7 milyon bedelle ihale edilen bu projeye yedi yüz altmış gün süre biçilmişti. Ancak projeye yeterli bütçe ayrılamaması nedeniyle, ihalede öngörülen yedi yüz altmış günlük süre tamamlanmasına rağmen nakdî ve fiziki gerçekleşme oranı yüzde 20'nin altında kalmıştır"

ÇİFTÇİLER TEPKİLİ

Projede sulama kanallarının 2016 yaz sezonunda biteceğini aktaran Kavcıoğlu, “Toplulaştırmanın yavaş ilerlemesi zaman zaman çiftçileri mağdur etmekte, çiftçiler de sulama kanalı yapımına bu nedenden dolayı tepki koymaktadırlar. Sayın Bakanım, Bakanlığınız nezdinde gerekli girişimler ve takip yapılarak projenin ihale ödeneklerinin yatırım bütçesine konulması ve projenin bir an önce tamamlanması Bayburt'taki “Demirözü Ovası" dediğimiz bölgede, çiftçilerimize tekrar, Demirözü Barajı'nın sulama kanallarının da bitirilerek tarım alanlarına açılması ve tarımının geliştirilmesi için o bölgede önemli katkı sağlayacaktı" dedi.

MASAT SULAMA PROJESİ

Bayburt Masat Sulama Sahası Arazi Toplulaştırma Projesi ile ilgili de bilgiler veren Kavcıoğlu, “Bu projemiz de, öncelikle, Bayburt'un en verimli ve en büyük ovası olan Aydıntepe Ovası'nı sulamak amacıyla yapılan Masat Sulama Projesi elektrik maliyetleri yüzünden yıllardır çalıştırılamamakta ve 120 bin dekarlık alanın yüzde 87'si sulanamamaktadır. Bu sorunu çözmek için, DSİ tarafından yeni bir sulama projesi yapılarak, ovanın elektrik maliyeti olmadan cazibeli suyla sulanması sağlanmalıdır.

Bu konuda girişimlerimiz DSİ tarafından yapıldı. İnşallah orada da, kısa sürede, çözüm bulacağız. Ama Masat toplulaştırılmasıyla ilgili sürecin takip edilip hızlı bir şekilde ihale edilmesini sizden Bayburtlular adına rica ediyoruz Sayın Bakanım. Burası da, yine, bizim Aydıntepe Ovası olarak yaklaşık 120 bin dekarlık bir alan. Şu an yüzde 87'si sulanamadığı için tarım alanı olarak etkili bir şekilde kullanılamamaktadır. Bunun da ihalesinin yapılıp 2016 Yatırım Planı'na alınmasını sizden rica ediyoruz" diye konuştu.