Tarım ve Orman Bakanlığı, TMO'nun buğday ithalat kotasının artırılmasıyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Kimi basın yayın organlarında ‘‘Sıfır gümrükle 500 bin ton daha buğday ithal edilebilecek’’ başlığıyla yer alan haberlere ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.
Habere konu olan, Ürün Takip Masaları’nın hazırladığı Buğday Raporu’nda önümüzdeki sezon için bir öngörü yapılmış olup, buğday ekim alanlarında bir artış beklendiği ifade edilmiştir. Bu kapsamda buğday ekim alanlarının artması beklenirken, buğday ithalatı neden yapılıyor diye sormak gerçeklikten uzak bir yaklaşımdır.
Piyasa düzenleyici konumda olan TMO’nun ithalat kotasındaki 500 bin tonluk artış mevsimsel dalgalanmalara karşı kullanılmak üzere tahsis edilmiştir.
Haberlerde çelişki olarak belirtilen üretim alanı artışı öngörüsü ile gerektiğinde kullanılacak olan ithalat yetkisi aynı üretim sezonunu kapsamamaktadır. Aynı zamanda ithalata kota verilmesi kesin ithalat yapılacak anlamını taşımamaktadır, tedbir amaçlı alınan bir karardır.
Nitekim ülkemizde buğday üretimi kendi ihtiyacımıza yetecek düzeydedir. TÜİK verilerine göre ortalama buğday üretimimiz 20,5 milyon ton olup, tüketimimiz ise 18,2 milyon tondur.
Söz konusu ithalatlar, “Mamul Madde İhracatına Yönelik” olarak yapılmaktadır.
Bu rakamlardan da anlaşılacağı üzere ülkemiz bu konuda net İhracatçı ülke konumunda olup ihracatımız, ithalatımızdan 12 milyar dolar fazladır.
TMO’ya verilen ithalat yetkileri genel bir yetki olup gerekli değerlendirmeler en hassas şekilde yapılarak, ihtiyaç duyulması halinde kullanılmaktadır.
Hiçbir şekilde üreticilerimizin mağduriyetine sebep olmayacak, aksine piyasa fiyat istikrarı için ihtiyaç halinde kullanılabilecektir.
İthalat yetkisinin hasat sezonunda kullanılması söz konusu değildir.
Asla üretici mağduriyetine sebebiyet verilmemektedir.
Esas olan piyasa fiyat istikrarıdır, istikrarlı bir piyasada üretici de tüketici de korunmuş olacaktır.
Netice itibarıyla üretici, sanayici ve tüketici gibi geniş bir yelpazeyi dolayısıyla toplumun büyük bir kesimini ilgilendiren bu tür konularda haber yapılırken basın mensuplarımızın daha hassas davranmaları ve Bakanlığımızdan konu ile alakalı bilgi almaları kamuoyunun doğru aydınlatılması açısından büyük önem arz etmektedir"
TARIMDANHABER
Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2019, 18:12
BUĞDAY İTHALATI YAPILMAK ZORUNDADIR... UNCU DEĞİRMENCİ LOBİSİ İLE BUĞDAY BORSACISI GÖZÜ DOYMAZ TÜCCAR MAFYASI SİYASİ GÜÇLERİNİ DE KULLANARAK BU İŞİ HALLEDERLER... TMO’NUN BURADAKİ ROLÜ İSE ELİNDEKİ SOPAYI SALLAYIP DURAN BELEDİYE BANDOSUNUN ŞEFİ GİBİDİR, SALLA BABAM SALLA.. HER YIL BAZI ÇAKALLAR BUĞDAY İTHALATINDAN BÜYÜK VURGUN VURURLAR... BU ÇARKA ÇOMAK SOKMAYI NE BAKANLAR NE DE GENEL MÜDÜRLER BECEREMEZ, ZATEN İŞLERİNE DE GELMEZ...