Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tohumda Türkiye’nin bulunduğu durumla ilgili olarak değerlendirmede bulundu.
Sözcü’den Veli Toprak’ın haberine göre, Bakan Pakdemirli, Türkiye’nin sadece sebze tohumunda ithalata bağımlılığı bulunduğunu belirtti. Pakdemirli, “Tohumla ilgili Türkiye 150 bin tondan 1 milyon 50 bin tona gelmişiz. İhtiyacımızın yüzde 96'sını karşılıyoruz. Sadece sebze tohumlarında ithalata bağımlılık var. TÜBİTAK'la sebze tohumunu yerlileştirme konusunda çalışma yapıyoruz” dedi.
BAKANIN AÇIKLAMALARI ŞAŞKINLIKLA KARŞILANDI
Mısır, ayçiçeği ve şeker pancarı tohumunda yaşanan zafiyeti görmeyen Bakan Pakdemirli’nin bu değerlendirmeleri şaşkınlıkla karşılandı. Sektörde katma değeri yükse olan tohumların başında gelen özellikle mısır, ayçiçeği ve şeker pancarı tohumunda Türkiye’nin yerli çeşitleri bulunmazken, küresel tohum firmaları bu tohumları kendi şirket çıkarları doğrultusunda Türkiye’de üreterek bölgedeki ülkelere ihraç ediyorlar.
MISIR TOHUMUNUN YÜZDE 90'INI 5 YABANCI ÜRETİYOR
Türkiye’de üretilen mısır tohumunun yüzde 90’ını 5 yabancı tohum firması (PİONER, MONSANTO, KWS, LİMAGRAİN ve SYNGENTA) üretirken, ayçiçeği tohumunun ise yüzde 80’ini 3 yabancı firma (LİMAGRAİN, PİONEER ve SYNGENTA) üretiyor.
ŞEKER PANCARI TOHUMUNDA TAMAMEN DIŞA BAĞIMLI
TOHUMDA EN BÜYÜK KAZANÇ BU ÜÇ TOHUMDA
Tohumculuk sektöründe katma değeri en yüksek tohumları mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, pamuk gibi sanayi bitkisi tohumları oluşturuyor. Mısır, ayçiçeği, şeker pancarı ve pamuk tohumunda Türkiye’nin önemli bir zafiyeti bulunurken, sektörde en önemli kazancı yabancı tohum firmaları elde ediyor.
TÜRKİYE’NİN TOHUM İHRACATI YABANCILARIN KONTROLÜNDE
Türkiye’nin tohum ihracatının yaklaşık yüzde 65’i ayçiçeği ve mısır tohumundan oluşurken, bu iki tohum da yabancı firmaların hakimiyetinde bulunuyor. Türkiye’nin 2018 yılı tohum ihracatı 150 milyon dolar olarak gerçekleşirken, bunun 26 milyon doları mısır tohumundan, 72 milyon doları da ayçiçeği tohumundan elde edildi. Buna göre 150 milyon dolar tohum ihracatının 100 milyon doları yabancı firmalarının mısır ve ayçiçeği tohumu üretiminden elde edildi.
YABANCILAR ÜRETİMDEN ÇEKİLİRSE NE OLACAK?
Yabancı tohum firmalarının sadece bu iki tohumun üretimini durdurmaları durumunda Türkiye’nin tohum ihracat geliri 150 milyon dolardan 50 milyon dolar seviyesine düşme tehlikesi bulunurken, tohum ithalatının da 180 milyon dolardan 300 milyon dolarlar seviyesine çıkma tehlikesi bulunuyor.
TARIMDANHABER
Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2019, 19:02
Traktör ler bile ileri gitmiyor mazot yok altı dölüm yeri sürmedim mazot bitti utandıgımızdan depoyu hırsız lar çekti diyor çiftçi köyde üçyüz traktör var hiç birinin deposunda beş. Dölüm yer sürecek mazot yok