Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çırağan Sarayı’nda düzenlenen bir programla ‘Atadan Toruna Tohum Seferberliğini’ başlattıklarını duyurdu. Ancak açıklanan tohum seferberliği duyurusunun, iki ay önce Antalya’da Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği (TYAB) tarafından düzenlenen ve bin 600 çiftçinin katıldığı programda açıklanan seferberlik duyurusu ile aynı olması dikkat çekti. 

İKİ AY ÖNCE BAKAN YARDIMCISI BÖYLE DUYURMUŞTU

25-26 Aralık tarihleri arasında Antalya’da Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği tarafından düzenlenen programda Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Hadi Tunç, “Bugün Atadan Toruna Tohum Seferberliği adıyla milli bir seferberlik başlatıyoruz” demişti. 

Başlatılan seferberliğin detayları hakkında da bilgi veren Tunç, şunları kaydetmişti: “Bu kapsamda bizler de eğitim, test ve sertifikasyon, analiz ve fidan ihtisası eğitimi olmak üzere 4 ayaklı bir strateji izlemeye karar verdik. Tohumluk tescil ve sertifikasyon merkezlerimizde morfolojik moleküler test laboratuvarı, tohum teşhis, analiz ve görüntüleme sistemleri, Karacabey Fide, Fidan ve Fide merkezimizde meyvecilik üs merkeziyle ata meyveleri gen bahçesi kurarak inşallah ülkemiz tohumculuğuna yeni bir ivme kazandırıyor olacağız.

Sağlıklı gıda ve sürdürülebilir bir üretim için yöntemimiz ise teknoloji ve bilim ile Anadolu'nun verimli topraklarının ata tohumlarının yanında yerelleşmiş tohumların gıda zincirindeki ağırlığını arttırmak şeklinde olacaktır.
Bu seferberliğin paydaşları elbette evvela sizlersiniz. Sizlerle beraber Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı, Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği ve Türk Tarım ve Alet Makinaları İmalatçıları Birliği ile beraber hareket edecek ve sektörümüzü yeni teknolojilerle buluşturacağız. 

Bu seferberliğin en önemli ayaklarının biri de tohum üreticisi çiftçilerin eğitimidir. Bu kapsamda uygulamalı çiftçi eğitimiyle 2 yılda 15 bin sözleşmeli, sertifikalı tohum üreticisi yerli tohum üretimi konusunda eğitim görecektir. Eğitimler Ankara, Adana, Aydın, İzmir, Şanlıurfa ve Manisa olmak üzere 6 ilde gerçekleştirilecektir.

Eğitim merkezleri, mobil tır eğitimleri ve dijital eğitimler ile sertifikalı tohum üreten çiftçilerimize uygulamalı eğitimler verecektir. Böylece ülkemiz ihtiyacına uygun olarak üst kademe, elit, orijinal sertifikalı tohumluk üretim planlaması sağlanacak, ithalatına ihtiyaç duyulan ayçiçeği ve mısır gibi türlerde tohumluk üretimleri arttırılarak ithalat oranları düşürülecektir.

Diğer taraftan tohum veri tabanı oluşturuyoruz. Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğümüz bünyesinde bitki çeşitlerinin kayıt altına alınması ve ıslahçı haklarının tescilini sağlayacak dünya standartlarında analiz kabiliyeti ve teknolojisi olan bir morfolojik ve moleküler test laboratuvarı kuruyoruz.

Böylece tohum üreticilerinin yetiştireceği, geliştireceği yerli tohum türlerinin tescili de uluslararası akreditasyona sahip olacak bu laboratuvarda gerçekleştirilecektir. Uluslararası standartlarda teknolojileri kullanacak olan laboratuvar sayesinde Türkiye'nin dijital tohum arşivi ve kataloğu ile tüm resmi ve özel yetkili laboratuvarların, üniversitelerin, tohum analistlerinin yararlanabileceği bir veri tabanı da oluşturulacaktır. Test laboratuvarlarının hayata geçirilmesiyle de inşallah yıllık 1 milyon avroluk ilave kazanç sağlanacaktır.

Bu seferberlik kapsamında hayata geçirilecek bir diğer proje ise tohumların özel teknoloji ve mikroskobik cihazlarla teşhis ve analizini sağlamak olacaktır. Bu projede kullanılacak özel ve ileri görüntüleme sistemleri sayesinde tohumların ve tohumlara zararlı organizmaların ayrışmasını da sağlamış olacağız. Bu konuyu özellikle önemsiyoruz. Zira dünyanın tohumla geçmişte  sınandığı, gelecekte de sınanacağı aşikârdır.

Yine seferberlik kapsamında hayata geçirilecek projelerden biri de Bursa Karacabey'de 250 dekarlık alanda kuracağımız fidan ihtisas merkezi olacaktır. Standart fidan damızlık parseli olarak adlandırdığımız bu merkez, fidancılık sektörünün mesleki ve hayat boyu eğitim merkezi olarak işleyecektir. Bu merkezde uluslararası standartlarda ve modern tekniklerle fidan üretimi, zirai biyolojik mücadele, tam otomasyonlu sulama ve bitki besleme gibi alanlarda da eğitim vereceğiz Fidan üreticilerinin ihtiyacı olan aşı kalemi, aşı gözü gibi materyaller teminini de buradan yapacağız"

İKİ AY SONRA TARIM BAKANI DA BÖYLE DUYURDU 

Çırağan Sarayında düzenlenen programda tanıtımı yeniden yapılan 'Atadan Toruna Tohum Seferberliği' programında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yerli tohum seferberliğini başlatıyoruz." dedi. Seferberliğin 4 ayaklı olduğunu dile getiren Pakdemirli, "Atadan Toruna Tohum Seferberliği ile en temel amacımız; uluslararası pazardan, vatandaşlarımızın daha çok pay almasını sağlamak." ifadelerini kullandı.

SEFERBERLİK 4 AYAKTAN OLUŞUYOR

Pakdemirli, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yerli tohum seferberliğini başlattıklarını, bu seferberliğin 4 ayaktan oluştuğun söyledi.

Bu ayakların eğitim, test ve sertifikasyon, analiz, fidan ihtisas eğitimi olduğunu dile getiren Pakdemirli, burada tohum üreticisi çiftçilerin eğitiminin büyük önem arz ettiğini anlattı.

Pakdemirli, Türkiye'nin dijital tohum arşivi ve kataloğunu oluşturma konusunda önemli adımlar attıklarını kaydederek, üst kademe tohumlarda Türkiye'nin bundan sonra bugünden daha iddialı olacağını vurguladı.

Seferberlik kapsamında; tohumların özel teknoloji ve mikroskobik cihazlarla teşhis ve analizini sağlayacaklarını ifade eden Pakdemirli, "Ürün kayıplarına yol açan hastalık etmenlerine dirençli tohumluklar geliştireceğiz. İleri görüntüleme sistemleri sayesinde de tohumların ve tohumlara zararlı organizmaların ayrıştırmasını sağlamış olacağız." diye konuştu.

Pakdemirli, Fidan İhtisas Merkezi kurulması ve hayat boyu eğitim merkezi haline getirilmesinin çok önemli olduğunu belirterek, ayrıca sert çekirdekli meyve türleri için de Malatya'da fidan merkezi oluşturacaklarının bilgisini verdi.