Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye tarımının bugünü ve yarınını Türk Tarım ve Orman dergisine değerlendirdi. Pakdemirli, tarımsal üretimden hayvancılığa, erozyonla mücadeleden sulama projelerine, tarımsal desteklemelerden orman varlığımıza kadar pek çok konuda Bakanlığın hedeflerini anlattı.

Tarım sektörünün önemine dikkat çeken Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarımın siyasetinin olamayacağını söyledi. Tarımın konusunun siyasete alet edilemeyecek kadar önemli olduğunu bildiren Pakdemirli, şunları kaydetti:

HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ

"Tarım, stratejik bir sektördür ve gelecekte bugünkünden çok daha önemli ve kritik bir noktada olacaktır. Konuşmalarımda sıkça dile getirdiğim gibi “Dünyayı doyuran ülke, dünyanın lider ülkesi olacaktır". Ayrıca tarımı olmayan ülke, mutfağı olmayan eve benzer. Bakanlık olarak, tarımsal politikalarımızı ve projelerimizi bu bakış açısıyla hayata geçiriyoruz. Tohumdan sofraya çiftçimizi, üreticimizi koruyor; tüketicimizi de kolluyoruz. Diğer yandan şunu da belirtmekte fayda var: tarımın siyaseti olamaz. Evet, tarımın konusu siyasete alet edilemeyecek kadar önemli bir konudur. Unutmayalım ki hepimiz aynı gemideyiz. Böylesi bir konuda, herkesin sağduyusuna, desteğine ve kolektif gücüne ihtiyacımız var."

POLİTİKALARI PROAKTİF BİR ANLAYIŞLA BELİRLİYORUZ

Tarımsal üretimle ilgili olarak yüksek katma değer sağlayacak projelere öncelik verdiklerini ifade eden Pakdemirli, "Politikalarımızı, proaktif bir anlayışla belirliyoruz. İnsana, bitkiye, hayvana ve çevreye duyarlı; hassas tarım uygulamalarını hayata geçiriyoruz. “Hayatın ve üreticinin kendisi en iyi öğretmendir" gerçeğinden hareketle, bütün illerimizi dolaşıyor, çiftçimizle bir araya gelerek problemleri yerinde görüyoruz. Onların yol göstericiliğinde, politikalarımızı hep birlikte belirliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

TARIMIN DÜNÜNÜ BUGÜNÜNÜ VE YARININI İYİ BİLMELİYİZ

Tarım sektöründe planlama ve stratejinin önemine işaret eden Pakdemirli, tarımda ne yapılması gerektiğini bilmenin stratejinin özünü oluşturduğunu dile getirdi. Ancak başarıya ulaşabilmek için bir işi sadece doğru yapmanın da yeterli olmadığını belirten Pakdemirli, "Asıl olan, doğru işi, doğru bir şekilde yapabilmektir. Tarım sektörünün en önemli sacayağı planlama ve stratejidir. Yarını bilmiyor ve tahmin edemiyorsanız, maça 1-0 geride başlıyorsunuz demektir. Daha iyi bir strateji geliştirebilmeniz için, sizin daim olan verilere hâkim olmanız lazım. Bu yüzden dünü, bugünü ve yarınımızı iyi bilmeliyiz. Bu yönde çalışmalarımıza başladık" dedi.

İKİ BAKANLIĞIN BİRLEŞMESİ İYİ OLDU

Tarım Bakanlığı ile Orman Bakanlığı'nın birleştirilmesinin kaynakların daha optimal kullanılması bakımından olumlu bulduğunu kaydeden Pakdemirli, yeni yapılanmayla birlikte toprak ve su kaynaklarının daha optimal şekilde kullanılarak, tarımsal üretimin artacağını ileri sürdü. "Toprak, su, orman şimdi tek çatı altında. Bunları birbirinden ayrı düşünmek imkânsızdı. Susuz toprak demek çorak toprak demektir. Su verimi artırır" diye konuşan Pakdemirli, mevcut durumda karar alırken kaynakları en verimli şekilde kullanma imkânı yakaladıklarını söyledi. Pakdemirli, "Bu imkânı çiftçimizin, sahip olduğumuz tabiatın ve tüm ülkenin yararına kullanmak için çalışıyoruz. Kaynaklarımızdan maksimum faydayı sağlamak açısından bu birleşme iyi oldu" ifadelerinde bulundu.

HAVZALAR YERİNDEN YÖNETİLECEK

Havza bazlı yönetimle ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan Pakdemirli, bu sistemde tüm ülkeyi iklim, topografya, ürün çeşidi gibi belirli şartlara göre havzalara ayrılacağını kaydetti. Havzalara yetki vererek ürün desenlerini seçmelerini, optimizasyonlarını kendilerinin yapmalarını sağlayacaklarını dile getiren Pakdemirli, "Böylelikle problemin çıktığı noktada gerekli düzeltmeleri kendileri yapacaklar. Havza Bazlı Yönetimde; havzalar yönetim anlamında ayrışacak, ancak biz toplam hasılamızı arttırmış, üreticinin işini de olduğu yerde çözmüş olacağız. Havza bazlı idari yapılanma ile yerinden yetkin yönetim modelini gerçekleştireceğiz. Artık, Ankara'dan değil, yerinden yönetim söz konusu olacak" diye konuştu.

TARIMDANHABER