Gazete Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçe görüşmelerinde Meclis’e hitap eden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gübre, mazot ve diğer maliyetlerin yüksek olmasının çiftçinin malını zarar etmeden satmasına neden olacağını savundu.

'YÜKSEK MALİYETLE ÜRETEN ÇİFTÇİMİZ MALINI ZARAR ETMEDEN SATACAK'

Bakan Pakdemirli, konuşmasında, “Önümüzdeki birkaç senede çiftçimizin bir zarar etme ihtimalini görmüyorum” dedi ve ekledi: “Çiftçi için geleceğe yönelik risklerden bir tanesi emtia fiyatlarının geriye doğru gelmesidir ama 2022 hasat dönemi için bu gözükmüyor çünkü her hâlükârda gübre, mazot ve diğer maliyetler dünyada da arttığı için maliyetler yüksek oluşacak ve bu yüksek maliyetlerle üreten çiftçimiz malını zarar etmeden satıyor olacak. 2002'de çiftçimiz tefecinin elindeydi arkadaşlar, tefecinin elindeydi. Biz onları tefeciden kurtardık ve 2017'de bakın, gayrisafi yurt içi hasıla tarımsal 189, geçen yıl 337, ne kadar artmış? Yüzde 78 hasıla artmış. 2017'de tarımsal krediler ne kadar? 97 milyar. Peki, 2020'de ne kadar? 141 milyar. Ne kadar artmış? 45,4; bunun anlamı şu: Çiftçimiz artık para kazanmaya başlamış ve verimli bir şekilde ödemelerini yapıyor, borçluluğunu azaltıyor. Toplam kredilerin gayrisafi yurt içi hasılaya oranı 2017'de yüzde 51'den 2020 itibarıyla yüzde 42'ye gerilemiş yani anlatıldığı gibi, sizin çizdiğiniz gibi bir resim burada yok.”

BAKAN TARIM KREDİ'DEKİ TEFECİ FAİZLERİNİ UNUTTU!

Bakan Pakdemirli'nin tefeci çıkışı dikkat çekerken, Tarım Kredi Kooperatiflerinde 2018 ve 2019 yıllarında uygulanan yüzde 40'ları bulan yüksek faizleri akıllara getirdi.