Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Antalya'nın Aksu ilçesi Kundu Turizm Bölgesi'ndeki bir otelde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) tarafından düzenlenen "Türkiye Hububat Kongresi 2021"de yaptığı konuşmada, çiftçinin alın terini TARSİM ile güvence altına aldıklarını söyledi.

KÖY BAZLI KURAKLIK VERİM SİGORTASINDA DEVLET PRİM DESTEĞİ ARTIRILACAK

TARSİM kapsamında sadece tarımsal kuraklık nedeniyle yüzde 60 devlet prim desteğiyle 36,3 milyon lira prim desteği verdiklerini aktaran Pakdemirli, çiftçilere 214 milyon lira hasar tazminatı ödediklerini dile getirdi. 2022'den itibaren ise buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale gibi hububat grubunda yer alan ürünleri kapsayan, Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortasında devlet prim desteğini yüzde 60'dan yüzde 70'e, hasar tazminatının eşik değerini ise yüzde 70'den yüzde 80'e çıkaracaklarını anlatan Pakdemirli, şöyle devam etti:

ÇİFTÇİ ÜRÜNÜNÜ EKERKEN GELİRİNİ BİLECEK

"Ayrıca buğdayda dolu paketine yüzde 5 prim indirimi yapılacak. Bu yıl ilk defa hayata geçireceğimiz uygulama kapsamında üreticimizin verim ve fiyat kaynaklı risklere karşı, zararını tazmin hakkı doğacak. Bu uygulamanın ismi Gelir Koruma Sigortası'dır. Bu uygulama Avrupa'da ilk defa benim talimatımla ülkemizde başlamıştır. Uygulama kapsamında ekmeklik ve makarnalık buğdayda, üreticilerimiz daha ürünü ekerken gelirini bilecek ve teminat altına alacak.

Bu yıl tahıl ambarımız olan Konya'nın Cihanbeyli, Kadınhanı ve Karatay ilçelerinde uygulayacağımız bu sigorta sistemini 2022-2023 üretim sezonunda Konya'nın tamamında, 2023-2024 üretim sezonunda ise tüm Türkiye'de uygulayacağız."