ÖZEL HABER

11 saat süren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2016 Bütçe görüşmelerinin sonunda soruları cevaplayan Çelik, verimli tarım arazilerinin betonlaşmasıyla ilgili de konuştu: ““Verimli tarım arazilerinin betonlaşması." Arkadaşlar, bu yani gizli kapaklı bir şey değil, dünyada her yıl 12 milyon hektar arazi tarımdan çıkıyor. Şu anda 1,3 milyar hektar arazi kullanılıyor ve 1 milyar aç insan var. Gidişatın gidişat olmadığını herkes görüyor, arkadaşlarımız da ifade ettiler. Önümüzdeki savaşlar gıda savaşları olacak, açlık tokluk savaşları olacak, gidişat öyle çünkü 12 milyon hektar arazi eğer gidiyorsa bunu düşünmemiz lazım.

Biz çıkardığımız tarım yasaları ile 100 bin hektar yanılmıyorsam yıllık arazi tarım dışı kalırken şimdi, 40 binlere, 35 binlere geriledi ve bunun takipçisiyiz, Bakanlık olarak yapılan bu çalışmalar, atılan bu adımlar gerçekten son derece devrim niteliğinde adımlar ve bunların takipçisiyiz, bunların daha minimize olması konusunda sesimizi yükselteceğimizi söylüyorum. Yoksa “Ovalarda bir şey olmuyor, Akçakale'de, Harran'da bir şey olmuyor, Bursa Ovası'nda bir şey olmuyor, Adana'da bir şey olmuyor." gibi bir yaklaşım içerisinde olmak gerçekçi bir yaklaşım değil.

Var olan tabloyu biz nasıl tarım açısından kısıtlarız, tarımın lehine kısıtlarız, bu çalışma içerisindeyiz belki önümüzdeki günlerde ovalarla ilgili, konuşmamda ifade ettim, ovaların Bakanlar Kurulu kararıyla güvence altına alınmasıyla ilgili çalışmalarımız, yasanın verdiği yetkiler çerçevesinde atmamız gereken adımlar, ayrıcı tapu kadastrodan tarım arazileriyle ilgili yapı ruhsatının verilemeyeceği, inşaat ruhsatının verilemeyeceğiyle ilgili düzenlemeler önümüzdeki dönem için gelecek"

KDV DİREK ÇİFTÇİYE VERİLMELİ

Yemde KDV indiriminin faydalı olmadığını söyleyen Çelik, “Evet, yemde KDV'yi yüzde 8 indirdik, bir gün geçmeden yüzde 8 yerine geldi. Yani, şimdi, bazıları çıkıp şimdi diyorsunuz ya “Efendim, ette niye böyle diyorsunuz, ekmekte niye böyle diyorsunuz, fındıkta niye böyle diyorsunuz?" Tablo bu. Biz bunu üretici için indirelim diye bu KDV düzenlemesi geldi. Bunun böyle olacağı noktasında Tarım Bakanlığı olarak biz direkt üreticiye verilmesinin doğru olacağı inancındayız, hâlâ o görüşümü söylüyorum ve burada ısrarımızı sürdüreceğiz. Bu yanlışlık üreticiye yapıldı, üreticinin burada bir menfaatinin yemde olmadığı çok net bir şekilde ortaya çıktı" eleştirisi yaptı.

OT İLACI KULLANIMI YASAK

Karadeniz'de ot ilacı kullanımı ve arıların tarım ilacından etkilenmesi konusunu değerlendiren Çelik, “Karadeniz'de ot ilacı kullanımı Bakanlığımızca yasaklandı. Daha çok denetim yapılmakta ve ot biçme makinesi desteklenmektedir. Arıcılığın korunması için de ilaç kullanımı daha hassas bir şekilde takip edilmekte ve ilaçlamadan yeni gün önce arıcıların uyarılması zorunluluğunu getirdik" dedi.

ÇAY YASASI ŞEFFAF ŞEKİLDE YAPILACAK

Çay kanunu ve ÇAYKUR'un kaldırılacağı söylentilerini değerlendiren Çelik “Çayla ilgili değerlendirmeyi açık, şeffaf ve ayrıntılı bir şekilde Rize'de yapacağız. Yasal düzenleme nasıl olacaksa kamuoyu da bunu duyacak, görecek; gizli saklı bir şey olmadığını söylemek istiyorum" diye konuştu.