'Çiftçi borçları Bakan Albayrak'a soruldu: Bir düzenleme düşünüyor musunuz?' başlıklı haberimizde; CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in çiftçi borçları ve borç yapılandırmasına yönelik olarak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a yönelttiği sorulara yer verilmişti. Ancak takipçilerimizden Bakan Albayrak'ın bu sorulara nasıl cevap verdiğine dair içeriğin olmamasından dolayı çok sayıda eleştiri gelmişti.

2020 Hazine ve Maliye Bakanlığının bütçesinin görüşüldüğü komisyonda CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Berat Albayrak’a çiftçi borçlarının yapılandırılması ve borçlarından dolayı haciz gelen çiftçilerin durumuyla ilgili sözlü sorular yöneltmişti. 

Gürer, konuyla ilgili olarak Bakan Albayrak’tan şu soruların cevaplandırılmasını istemişti: 

-Çiftçilerimiz için 2020 banka borçlarının ertelenmesi ve faizlerinin silinmesi yönünde bir çalışmanız olacak mıdır? 

-Tarım Kredi Kooperatifi, Bakanlar Kurulunun ‘Çiftçi faizi yüzde 8'i aşamaz’ dediği faizi çiftçiden kaynak kullanım bedeliyle yüzde 20'nin üzerinde alıyor. Tarım Kredi Kooperatifinin de çiftçi sayılması için bir çalışmanız var mıdır? 

-Tarım Kredi Kooperatifine olan borçları nedeniyle haciz gelen çiftçilerin durumunu değerlendirip bu bağlamda çiftçiliğe devam etmeleri için bir katkı düzenlemesi düşünüyor musunuz?

-Ziraat Bankası tarafından ekonomik krize giren futbol kulüplerinin borçlarını yapılandırarak devlet güvencesi altına alınmasıyla ilgili yapılan düzenlemeden yararlanan futbol kulübü sayısı kaçtır? 

-31 Ocak 2019 tarihine kadar gelir-gider bilançolarının hazırlanması için verilen süreye kaç spor kulübü uymuştur? 

-Bankalar Birliği ve konsorsiyum ortakları her kulüp için farklı bir plan çıkararak borçların beş yıla kadar taksitlendirmesi yönünde aldığı karardan yararlanan spor kulübü kaçtır? Borç toplamı ne kadardır?

SÜREDEN DOLAYI CEVAP VERMEDİ 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında milletvekillerinden gelen soruların bir kısmını cevaplandırırken, süreden dolayı cevap veremediği soruları ise yazılı olarak cevaplandıracağını söyledi. Çiftçi borçları ve borçların yapılandırılmasıyla ilgili sorular da Bakan Albayrak’ın cevap veremediği sorular içinde bulunuyor.

15 GÜN İÇİNDE CEVAP VERMESİ BEKLENİYOR 

Çiftçinin söz konusu soruların cevabını merakla beklerken, Bakan Albayrak’ın soruları 15 gün içinde cevaplandırması bekleniyor.