Türkiye'de uygulanan politikalar, tarımda küçük çiftlik yani aile işletmelerini tasfiye ediyor. Aile çiftliklerinin yerini daha büyük işletmelere yani şirket tarımına bırakıyor. Oysa dünyada aile çiftçiliği destekleniyor. Birleşmiş Milletler, 2014 yılını 'Aile Çiftliği Yılı' ilan etti.

Türkiye'de yaşanan bu çarpıklığa ilişkin Dünya Gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, şunları kaydetti:

“Uygulanan politikalarla tarımda küçük çiftçilik, aile işletmeleri tasfiye ediliyor. Aile çiftçiliği yerini daha büyük işletmelere,şirket tarımına bırakıyor. Oysa dünyada aile çiftçiliği destekleniyor. Birleşmiş Milletler 2014 yılını Aile Çiftçiliği Yılı ilan etti.Bu konuda dünya genelinde bir çok etkinlik,çalışma yapıldı. Aile çiftçiliğinin tarımın geleceği açısından önemi vurgulandı. Avrupa Birliği, aile çiftçiliğini daha çok destekleme kararı aldı ve bunu uyguluyor”

GENÇ NÜFUSU TARIMA KAZANDIRMALIYIZ

Diğer yandan genç nüfusun tarıma kazandırılması gerektiğinin altını çizen Yıldırım, “tarımdaki bir diğer sorun ise verim düşüklüğü ve kırsalda yaşlanan nüfus. Aslında ikisi ayrı konularmış görünüyor. Fakat birbiriyle çok ilintili. Tarımda geçimini sağlayamayan genç nüfus büyük kentlerde sanayide, hizmet sektöründe çalışmaya gidince kırsalda, köylerde yaşlı ve verimsiz nüfus kalıyor. Bu sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da en önemli sorunlarından birisi. Bu nedenle gençlerin tarıma yönlendirilmesi ve desteklenmesi gerekiyor. Avrupa Birliği tarım desteklerinde aile çiftçiliğinin yanı sıra gençleri de destekliyor. Türkiye'nin de bu konuda somut adımlar atması ve okuyan bilinçli genç nüfusu tarıma kazandırmalı”