Yaşanan kuraklık ve döviz kurlarından dolayı arpa ve yem fiyatları hayvancılığı yapılamayacak duruma getirirken, Tarım ve Orman Bakanlığını da bu konuda bir çalışmanın içine itti. Üzerinde yapılan çalışmaya göre, TMO’nun ucuz arpa satarak piyasaya müdahale etmesi beklenirken, buradaki Hazine zararının bir kısmının da çiğ süt destek primlerinden karşılanması planlanıyor. Söz konusu çalışmaya göre, çiğ süt desteği priminin 30 kuruştan 10 kuruşa düşürülmesi ve aradaki 20 kuruşun ucuz arpada Hazine’nin zararının karşılanmasında kullanılacağı kaydediliyor. 

ÇİĞ SÜT FİYATI İLE YEM SÜT PARİTESİNİN TUTTURULMASI AMAÇLANIYOR

Çiğ süt desteği primlerinin de 30 kuruştan 10 kuruşa düşürülmesi, çiğ süt fiyatlarında 1.3 yem süt paritesinin tutturulması ile mümkün olacak. Yani normalde enflasyonu artıracağı gerekçesiyle son dönemde süt fiyatlarında yapılmayan artış prim destekleri ile karşılanmaya çalışılıyordu. Ancak sektörde 1 Temmuz’dan itibaren çiğ sütte 3.3 ile 3.5 lira arasında bir fiyat beklenirken, TMO’nun ucuz arpa satışıyla birlikte bir çuval yemin fiyatının da 140 liraya düşmesi hesap ediliyor. Bu hesaplamaya göre yem süt paritesinde 1.3 oranının tutturulacağı ve bunun için prim desteklerinin yüksek belirlenmesine gerek kalmayacağı kaydedilirken, Hazine’nin buradaki kaynağı da ucuz arpaya kaydıracağı ifade ediliyor. 

BALIKESİR HAYKOOP BAŞKANI ÇALIŞMANIN DETAYLARINI PAYLAŞTI

Balıkesir Haykoop Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Özen’in Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece’yi ziyaretinde konu gündeme gelirken, Özen yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Son günlerde yem fiyatlarına üst üste gelen zamlar karşısında bunalan çiftçilerimiz için çözüm geliştirildi. Çiftçiler sürekli biz destek istemiyoruz süte zam da istemiyoruz ama yem fiyatları da artmasın, Tarım Bakanlığı yeme de el atsın gibi serzenişlere Bakanlıktan yaklaşım geldi.

TMO yem fabrikalarına sabit fiyatla ucuz hammadde verecek. Onlarda yem fiyatını makul seviyeye indirip sabitleyecek. Zam yapmayacak. Ama bu işin finansmanında süte verilen destek bütçesinden bir miktar pay ayrılacak. Bu konuları konuşmak ve görüşlerimizi iletmek üzere Haykoop yönetimi olarak Ankara’ya geldik. Bakan yardımcımız Sn. Ayşe Ayşin Işıkgece ile detaylı değerlendirdik. 15 gün önce geldiğimizde de Bakan Sn. Pakdemirli ile de aynı konuyu konuşmuştuk. Adım atılmış olması sevindirici. Uygulama noktasındaki çekincelerimizi söyledik. TMO nun çalışması bitince önümüzdeki hafta yeni süt fiyatı ile birlikte açıklama yapılacak. Biz üreticimiz ile Bakanlık arasındaki köprü vazifemizi yapmaya devam edeceğiz. İnşallah güzel bir netice çıkacak"