Hükümetin, buğday ve arpadaki taban ücret politikası büyük bir aymazlığı ortaya çıkardı. Yerli çiftçiye verilmeyen destek, ithalatla Rusya ve Ukrayna çiftçisine fazlasıyla verildi. Yanlış uygulanan bu politikada devlet ve çiftçi kaybederken yabancı ülkelerin çiftçisi köşeyi döndü.

ÇİTÇİ EN AZ 900 TL OLMASINI İSTEMİŞTİ

TMO, 2018 arpa alım fiyatını ton başına 825 TL olarak açıklamıştı. Üretici girdi maliyetlerinden dolayı açıklanan alım fiyatına tepki göstermiş, fiyatın en azından 900 TL olmasını istemişti. Çiftçinin bu talebi yerine getirilmezken, fiyatın düşük açıklanmasından dolayı arpa üretiminin 2019'da düşmesi tahmin ediliyor.

1150 İLE 1300 TL ARASINDAN ARPA İTHAL EDİLDİ!

Diğer yandan TMO, üreticiyi teşvik etmek için alım fiyatını artırmazken, yurtdışından minimum 200 dolar /ton yani 1150 TL'den arpa ithal etti. İthal arpanın TMO'ya maliyetinin 1300 TL/tonu bulduğu da kaydediliyor.

TMO YABANCI ÇİFTÇİNİN KARA GÜN DOSTU!

Yerli üreticiye 900 TL fiyat çok görülürken, TMO'nun yurtdışından 1150 ile 1300 TL'den arpa ithal edilmesi manidar bulunurken, 'TMO yabancı çiftçinin kara gün dostu!' tepkisine neden oldu.

KAMU ZARARI YAZACAK

Bunun yanında TMO'nun yurtdışından 1150 ile 1300 TL'den ithal ettiği arpayı, besiciyi desteklemek için 1050 TL'den üreticiye satması ayrı bir zararı gündeme getirdi. Aradaki farktan dolayı TMO ciddi anlamda kamu zararı yazacak.

TÜRKİYE ÇİFT TARAFLI KAYBETTİ!

Sonuç olarak 2018 yılında arpa alım fiyatları beklentinin altında açıklanarak çiftçinin üretim şevki kırılırken, diğer yandan daha yüksek fiyattan arpa ithal edilmesi ülkenin çift taraflı zarar etmesine neden oldu.