Üretici hububatta bu yıl farklı bir hasat dönemini yaşadı. Türkşeker ile Tarım Kredi Kooperatiflerinin devreye girmesi üreticinin lehine bir durum oluştururken, TMO’nun tarihinin en az ürününü bu yıl aldığı kaydediliyor. 

Türkşeker’in sözleşmeli üretim kapsamında şeker pancarının dışında diğer stratejik ürünlerde de devreye girmesi hububat piyasasında bu yıl farklı bir hasat döneminin yaşanmasına neden oldu. TMO ekmeklik buğdayda 1650 lira, makarnalık buğdayda 1800 lira ve arpada ise 1275 lira taban fiyat açıklarken, Türkşeker TMO’nun açıkladığı taban fiyatının yüzde 2 üstünde bir fiyatla ve yüzde 50 avans ödemesiyle alım yaptı. 

Türkşeker’in bu politikası, hububat piyasasında bir anda nam salarken, yaptığı alımların çok üstünde bir etki yaptı. Türkşeker’in üreticiden yaklaşık 150 bin tonluk bir alım yaptığı tahmin edilirken, uyguladığı fiyat politikasından dolayı hububat piyasasında 2 milyon tonluk alım yapmış etkisinin oluştuğuna dikkat çekiliyor. 

Türkşeker’in bu politikasından dolayı TMO tarihinin en az ürününü alırken, Tarım Kredi Kooperatiflerinin de istediği alımı yapamadığı vurgulanıyor. Tarım Kredi Kooperatiflerinin hasat döneminde ağırlıklı olarak arpa almak için piyasa girdiğini ancak açıkladığı alım fiyatının Türkşeker’in gerisinde kalmasından dolayı çiftçinin tercihini Türkşeker’den yana kullandığı kaydediliyor. 

Türkşeker'in uyguladığı fiyat politikasından dolayı borsa fiyatları da açıklanan taban fiyatlarının üstünde seyretti. Borsa fiyatları, ekmeklik buğdayda ortalama 1750 lira, makarnalık buğdayda 2 bin lira, arpa da ise 1350 lira bandında fiyatlar oluştu.