Ülke kamuoyunun tamamen orman yangınlarına çevrildiği bir günde, yangından mal kaçırırcasına çiftçi şirketi olan Türkşeker Tarım’ın deposunda bulunan yaklaşık 900 ton birinci sınıf nohut, yandaş bir firmaya piyasa fiyatının çok altında bir fiyata satılarak, kurumun zarara uğratıldığı ortaya çıktı. Söz konusu satışın, Milli Gazete’nin ‘Arpa buğdayda şaibeli satış’ manşet haberinin yayınlandığı gün yapılması dikkat çekerken, bu durum kamuda kurum zararına şaibeli işlerin artık çok rahat yapılır hale geldiğini gösteriyor.

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Varlık Fonu’na devredilen Türkşeker Tarım’ın içi boşaltılıyor. Arpa buğdayda şaibeli satışın ardından nohut peşkeşi skandalı patlak verdi. Piyasayı regüle etmek için çiftçiden alınan hububat ürünleri belli komisyoncular aracılığıyla ihale ve duyuru yapılmadan belli firmalara toplu halde satılırken, geçtiğimiz hafta da piyasa fiyatı 7,5 ile 8 lira arasında bulunan birinci sınıf nohut, yandaş firmaya 4.93 TL’ye satılarak, büyük bir peşkeşe imza atıldı. Nohut peşkeşinin, Milli Gazete’nin ‘Arpa Buğdayda Şaibeli Satış’ manşet haberinin yayınlandığı gün yaşanması da kamuda şaibeli işlerin kurum yöneticileri tarafından ne kadar rahat yapılmaya başlandığını gözler önüne serdi. 

BİR YIL GEÇMEDEN TARIM ŞİRKETİNİN İÇİNİ BOŞALTIYORLAR!

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak döneminde kurulan ve kurulduğu ilk yılda çiftçi lehine önemli alımlar yaparak, çiftçinin gönlünde taht kuran Türkşeker Tarım’da sular durulmuyor. Berat Albayrak’ın görevinden istifa etmesiyle birlikte Türkşeker Tarım da pasifize edilirken, içinin de boşaltıldığı ortaya çıktı. Gıda enflasyonunu düşürmek ve piyasayı regüle etmek için çiftçiden alınan hububat ürünleri, uygun fiyatlarla piyasaya satılması öngörülürken, bu satışların amacına uygun yapılmadı ortaya çıkmıştı. Normal şartlarda deposunda bulunan buğday, arpa, mısır gibi ürünleri ilan ve duyuruya çıkarak piyasadaki firmalara taleplerine göre dağıtarak satılması gerekirken, Türkşeker Tarım’ın, deposundaki yaklaşık 100 bin ton ekmeklik buğdayın yarıya yakınını Gaziantep’te bir firmaya tek kalemde sattığı ve bu satış yapılmadan önce de hiçbir duyuru ve ilana çıkmadığı ortaya çıkmıştı. 

MİLLİ GAZETE’NİN MANŞET HABERİ SEKTÖRDE BÜYÜK YANKI BULDU

Milli Gazete’nin ‘Arpa buğdayda şaibeli satış’ manşet haberi, sektörde büyük yankı bulurken, Türkşeker Genel Müdürü aynı zamanda Türkşeker Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Alkan ise büyük bir sessizliğe büründü. Şaibeli satışla ilgili olarak kamuoyuna hiçbir açıklama yapamazken, söz konusu şaibeli satışın kurumdaki üç isim tarafından organize edildiği iddiaları ise tarım sektöründe yeni bir tartışma konusu oldu. Mücahit Alkan, belli firmalara yapılan söz konusu toplu satışları yalanlarken, TÜRİB’deki satış rakamları şirkette yaşanan skandalı gözler önüne sermişti. 

VARLIK FONU, VAKIF KATILIM VE HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞINDA ŞAİBELİ SATIŞA SESSİZLİK! 

Türkşeker Tarım, Türkşeker ile birlikte geçtiğimiz aylarda Varlık Fonuna devredilirken, Türkşeker Tarım’ın yüzde 51 hissesi de Vakıf Katılım’a ait. Kamudaki şeker fabrikalarının tek bir çatı altında toplandığı Türkşeker’in bünyesinde kurulan Türkşeker Tarım’da gündeme gelen şaibeli satışla ilgili olarak Varlık Fonu, Vakıf Katılım ve Hazine ve Maliye Bakanlığının sessiz kalması ise dikkat çekiyor. Türkşeker Tarım’da belli komisyoncular üzerinden yapılan şaibeli satışların Türkşeker Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Alkan, Türkşeker Tarım Genel Müdür vekili Ercan Yeşilyurt ve Türkşeker Tarım bilgi işlemden sorumlu direktör Cumhur Yıldırım tarafından organize edildiği iddiaları ülke tarımı için kurulan şirkette yaşanan skandalın boyutunu gözler önüne serdi. 

MANŞET HABERİN YAYINLANDIĞI GÜN NOHUT PEŞKEŞİ!

Milli Gazete’nin ortaya çıkardığı şaibeli satışla ilgili kamuoyuna hiçbir açıklama yapılamazken, manşet haberin yayınlandığı gün bu sefer yeni bir şaibeli satışa imza atıldı. Türkşeker Tarım’ın geçen yıl çiftçiden alınan ve deposunda bulunan yaklaşık 900 tona yakın nohut, yandaş bir firmaya piyasanın altında bir fiyata satılarak, kurum kaynakları birilerine peşkeş çekildi. Piyasa fiyatı 7.5 lira ile 8 lira arasında değişen birinci sınıf (8 mm) nohut, Ankara merkezli bakliyat firmasına 4.93 TL’den satıldı. Söz konusu satış, tarım sektöründe bir peşkeş olarak değerlendirilirken, alıcı firma burada büyük bir menfaat elde ederken, Türkşeker Tarım’ın da sadece bu satıştan dolayı 5 milyon lira zarar ettiği kaydediliyor. 

YİNE HİÇ BİR DUYURU VE İLAN YAPILMADI

Türkşeker Tarım’ın deposunda bulunan yaklaşık 900 ton birinci sınıf nohudun satışıyla ilgili yine hiçbir duyuru ve ilana çıkılmaması dikkat çekti. 

YANDAŞ MEDYA HABERİ ÇARPITARAK ŞAİBELİ SATIŞIN ÜSTÜNÜ ÖRTMEYE ÇALIŞTI! 

Milli Gazete’nin Türkşeker Tarım’da, kurum aleyhine yapılan ve birilerine ciddi menfaat sağlayan şaibeli satışa yönelik haber, sektörde büyük yankı bulurken, bazı yandaş medyanın söz konusu haberi eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak üzerinden çarpıtmaya çalışması dikkat çekti. Türkşeker Genel Müdürü ve Türkşeker Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Alkan, şaibeli satışı yalanlayamazken, bazı yandaş medyanın Milli Gazete’yi Türkşeker Tarım’a itibar suikastı yapmakla itham ederek, şaibeli satışın üstünü örtmeye çalışması dikkat çekti. 

10 BİN TON MISIR GÜBRECİ FİRMAYA SATILDI! KİM BU NEVŞEHİRLİ ZAHİRECİ? 

Diğer yandan şaibeli satışın sadece arpa ve buğdayla sınırlı kalmadığı Türkşeker Tarım’ın deposundaki 10 bin ton mısırın da tek bir kalemde gübre firmasına satıldığı ortaya çıktı. Söz konusu satışın da yine arpa buğdayda olduğu gibi Nevşehirli bir zahirecinin komisyonculuğunda yapılması dikkat çekerken, söz konusu zahirecinin Genel Müdür Alkan’ın çevrisinden hiç ayrılmadığına vurgu yapılıyor.