Hasat dönemi yaklaşırken arpa buğday fiyatları da yakından takip ediliyor. Açıklanacak hububat alım fiyatı çiftçi tarafından merak edilirken, piyasaları da şekillendirecek. 2 Mayıs itibariyle buğday arpa fiyatları kaç lira oldu? Buğday arpa fiyatlarında bir artış yaşandı mı? Arpa buğday fiyatlarında bir düşüş bekleniyor mu? Bu soruların cevabı merak edilirken, artan girdi maliyetleri ve yurt dışı piyasalarda fiyatların yukarı yönlü seyrini devam ettirmesi, iç piyasada da arpa buğday fiyatlarında bir düşüş beklenmiyor.

Ekmeklik ve makarnalık buğday fiyatlarında geçtiğimiz hafta, önceki haftaya göre bir artış gözlenmezken ticaret borsalarında ortalama fiyatlara göre ekmeklik buğday fiyatı 5300 TL/Ton, makarnalık buğday fiyatı ise 5900 TL/Ton civarında işlem gördüğü gözleniyor. Yine arpa fiyatlarının 5 bin liranın üstüne kalıcı olduğu görülüyor. Mısır fiyatları da tıpkı arpa fiyatları gibi 5 bin lira seviyesinde işlem görmeye devam ediyor.

HUBUBAT ALIM FİYATLARI EN GEÇ HAZİRAN AYININ İLK HAFTASI AÇIKLANABİLİR

Hububat alım fiyatları Mayıs ayın içinde veya en geç Haziran ayının ilk haftaları açıklanması beklenirken, hasatla birlikte ortaya çıkmaya başlayacak rekolte tahminleri de alım fiyatlarının seyrini belirleyecek. Gübre kullanımının düşmesi bu yıl hububatta rekolte kaybına neden olması beklenirken, rekoltede yaşanacak her birim kayıp ise çiftçinin maliyet kalemini daha da yükseltecek.

HUBUBAT ALIM FİİYATLARINDA İÇ PİYASA FİYATLARI MI YOKSA YURT DIŞI FİYATLARI MI BAZ ALINACAK?

Hububat alım fiyatları mevcut piyasa fiyatları seviyesinde mi yoksa yurt dışı fiyatlarına göre mi açıklanacak? Mevcut piyasa fiyatlarına göre buğday fiyatları 5500 ile 6000 lira arasında bulunurken, yurt dışı piyasalarda fiyatlar 6000 liranın üstünde bulunuyor.

İTHAL BUĞDAY FİYATLARI 6300 İLE 6500 TL ARASINDA BULUNUYOR

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin geçtiğimiz hafta yaptığı ancak onaylamadığı 480 bin ton buğday ithalat ihalesinde ortalama fiyat 420 dolar/ton olurken, bunun TL karşılığı ise 6300 lira ediyor. Yine TMO’nun 23 Mart’ta yaptığı ihalede de fiyatlar ortalama 430 dolar/ton seviyesinde gerçekleşmişti. Alım fiyatlarının mevcut yurt dışı piyasalara göre açıklanması durumunda 6000 liranın üstünde bir rakam olması gerekiyor.

YURT DIŞI FİYATLARI BAZ ALINMAZSA TMO YİNE ÇİFTÇİDEN ÜRÜN ALAMAZ

Yurt dışı piyasalarda fiyatlarda bir düşüş olmadığı takdirde TMO, yurt içi fiyatlarına göre bir alım fiyatı açıklaması durumunda geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine çiftçiden ürün alamama tehlikesi ile karşı karşıya kalacak.

Pekala 2 Mayıs itibariyle arpa, buğday fiyatları kaç lira oldu? Arpa, buğday fiyatları arttı mı düştü mü? İşte Ticaret Borsaları ve TÜRİB verilerine göre arpa buğday fiyatları...

TİCARET BORSALARI ORTALAMA FİYATLARI (TL/TON)

24-29 Nisan haftalık ortalama fiyatlar:

  • Ekmeklik Buğday 5.318 TL/TON
  • Makarnalık Buğday 5.911 TL/TON
  • Arpa 5.044 TL/TON
  • Mısır 4.951 TL/TON
  • Yulaf 3.954 TL/TON

TÜRKİYE ÜRÜN İHTİSAS BORSASI (TÜRİB) ORTALAMA FİYATLARI (TL/TON)

24-29 Nisan haftalık ortalama fiyatlar:

  • Ekmeklik Buğday 5.226 TL/TON
  • Makarnalık Buğday 5.816 TL/TON
  • Arpa 5.166 TL/TON
  • Mısır 5.210 TL/TON
  • Yulaf 4.173 TL/TON