Türkiye hububatta bu yıl kuraklıktan dolayı zor bir yıl geçirirken, TMO alım fiyatları ile piyasa fiyatları arasında oluşan uçurum da sektörde büyük bir krize neden oldu. Açıklanan alım fiyatının piyasa fiyatlarının çok altında kalmasından dolayı TMO başta olmak üzere Tarım Kredi Kooperatifleri ve Türk Şeker, çiftçiden arpa ve buğday alamazken, TMO bu açığını ithalatla kapatmaya çalışıyor. Tarım Kredi Kooperatifleri ve Türk Şeker ise çiftçiden ürün alabilmek için alım fiyatlarını TMO’nun fiyatları üstünde belirlemek zorunda kaldı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bütün kurumların TMO’nun alım fiyatının üstünde fiyat açıklayamayacaklarını belirtmesinden dolayı kurumlar, piyasa şartlarına göre belirledikleri alım fiyatlarını gizlide gizliye alırken, alım fiyatlarını çiftçiye de açıktan duyurusunu yapamıyorlar.

MECBUREN ARPA ALIM FİYATINI 2300 TL OLARAK AÇIKLAMIŞTI

Tarımdan Haber, kurumların hububat alım fiyatlarında yaşadığı bu krizi, 23 Haziran’da yaptığı 'Tarım Kredi'nin arpa alım fiyatında Cumhurbaşkanı kaygısı! Çiftçiyle dumanla haberleşecekler!' haberi ile gündeme getirirken, Tekirdağ Tarım Kredi Kooperatiflerinin WhatsApp yazışmaları da sahada yaşanan krizi gözler önüne sermişti. TMO arpa alım fiyatını 1750 TL açıklarken, Tarım Kredi Kooperatifleri bu fiyattan çiftçiden arpa alamayacağı için mecburen arpa alım fiyatını 2300 TL olarak açıklamıştı. Tekirdağ Tarım Kredi Kooperatifleri söz konusu alım fiyatını sosyal medya hesaplarından duyururken, Tarımdan Haber'in konuyla ilgili haberinin ardından bu paylaşımların kaldırıldığı ortaya çıkmıştı.

WHATSAPP GRUBU YAZIŞMALARI YAŞANAN KRİZİ GÖZLER ÖNÜNE SERMİŞTİ

Kooperatif yöneticilerinin konuyla ilgili ortaya çıkan WhatsApp grubu yazışmaları ise yaşanan krizi gözler önüne sermişti. WhatsApp grubu yazışmasında kooperatif yetkilileri arpa alım fiyatlarının 2300 TL’den 2475 TL’ye revize edildiğini, ancak revize edilen bu fiyatın kesinlikle sosyal medya hesaplarından paylaşılmayacağını, çiftçi ortaklara ise şifahen duyurulacağını belirtirken, daha önce yapılan paylaşımların da acilen sosyal medya hesaplarından kaldırılması istenmişti.

TARIM KREDİ YAYINDAN KALDIRILMASINI İSTEDİ

Söz konusu WhatsApp grubu yazışması TMO’nun arpa ve buğday alım fiyatlarının piyasa gerçeklerinden kopuk bir şekilde belirlendiğini gözler önüne sererken, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin, söz konusu whatsapp grubu yazışmalarının ortaya çıkmasından aşırı derecede rahatsız olması dikkat çekti. Tarım Kredi Kooperatifleri, habere konu olan ve sahada yaşanan sıkıntıyı gözler önüne seren söz konusu whatsapp grup yazışmasının kurum yöneticilerinin gizli bilgileri olduğu gerekçesiyle yayından kaldırılmasını istedi.

ARPA ALIM FİYATLARINA YÖNELİK YAZIŞMALAR KURUMUN GİZLİ BİLGİLERİ OLARAK GÖSTERİLDİ!

Tarım Kredi Kooperatifleri avukatı, 23 Haziran’da 'Tarım Kredi'nin arpa alım fiyatında Cumhurbaşkanı kaygısı! Çiftçiyle dumanla haberleşecekler!' başlıklı haberinde kullanılan Tekirdağ Tarım Kredi Kooperatifleri yöneticilerinin WhatsApp grubu yazışmalarının 6698 sayılı kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında yayından çıkarılması talebinde bulundu. Söz konusu haberde, kurum ve yöneticilerinin gizli kalması gereken kişisel verilerinin ilgilerin rızası dışında işlendiği ve üçüncü kişilerle paylaşıldığı iddia edilirken, “Bahsi geçen haber içeriğinde, Tarım Kedi Kooperatiflerinin, kurum içi yazışmalarının gerçekleştiği WhatsApp paylaşımları internet ortamında herkesin öğrenebileceği şekilde paylaşılmış ve bu nedenle kurum içinde gizli kalması gereken bilgi ve belgeler, gizlilik özelliğini kaybederek bu bilgi ve belgeler alenileşmiştir” denildi.