Gübre fiyatlarına gelen aşırı zamdan dolayı çiftçinin buğday üretiminden uzaklaşmasından endişe duyulduğu bir dönemde ana akım medyada yer alan zambak haberleri dikkat çekti. Yenişafak, Sabah ve Takvim gazeteleri, zambak haberini; ‘Buğdaydan 30 kat daha fazla kazandırıyor’ ve ‘Altın gibi değerli’ başlıkları ile haberleştirmeleri tepki çekti.

MİLLETİ ZAMBAKLA MI DOYURACAKLAR? 

Bu yıl kuraklıktan dolayı ciddi bir düşüş yaşanan buğday üretiminde gelecek yıl da artan girdi maliyetlerinden dolayı ekim alanlarının daralması ve yeterli gübrenin kullanılmamasından dolayı verim kayıplarının yaşanması bekleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu tehlikeyi gördüğü için Tarım İl Müdürlerine talimat vererek, çiftçiyi buğday üretimine teşvik ettiği bir dönemde ana akım medyasının zammak haberini veriş şekilleri tepkiye neden oldu. Zammak üretiminin zahmetsiz ve kazancının bol olduğunu göstermek için çiftçinin iki üründen elde edeceği gelirin karşılaştırıldığı haberlerde, “Türkiye'de pazar sıkıntısının yaşanmadığı belirtilen ve kozmetik sanayinde kullanılan zambağın aynı büyüklükte ekilen buğdaydan daha az mesai harcanarak en az 30 kat fazla kazandırdığı ifade ediliyor” denildi. 

ZAMANLAMASI MANİDAR!

Çiftçinin artan girdi maliyetlerinden dolayı buğday üretiminden uzaklaşma tehlikesinin yaşandığı bir dönemde buğday üreticisini zammak üretimine özendirmeye yönelik haberlerin zamanlaması manidar bulundu.