Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, buğday piyasaları ve Adana’da tamamlanan buğday hasadıyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.

ADANA'DA REKOLTE 500 BİN TON CİVARINDA BEKLENİYOR

Buğday hasadı tamamlanan Adana’da, kış yağışlarının yeterli olmasına rağmen buğday veriminin tahmin edilenden çok düşük gerçekleştiğine dikkat çeken Doğru, “2018 yılında Adana’da 1 milyon 749 bin dekar buğday ekili alandan toplam 680 bin ton rekolte elde edilmişken, bu yıl ekim alanlarının 1 milyon 530 bin dekara gerilemesi ve verimin de düşük gerçekleşmesi neticesinde Adana’daki rekoltenin 500 bin tonun altında olmasını bekliyoruz” dedi. 

TMO DEVREYE GİRDİ FİYATLAR DÜŞTÜ 

TMO’nun açıladığı taban fiyat politikasını da eleştiren Doğru, şunları kaydetti: “Mayıs ayının başında tonu 1.480 liraya kadar alıcı bulan ekmeklik buğday TMO’nun açıkladığı fiyatın da etkisiyle hasatta 1.300 liraya kadar gerilemiş ve açıklanan müdahale fiyatı taban değil piyasada oluşması hedeflenen tavanı belirlemiştir. Geniş bir coğrafyaya sahip olan ülkemizde, mayıs ayında hasadına başlanıp ağustos ayına kadar hasadına devam edilen buğday için, TMO tarafından mayıs başında açıklanan fiyat, aylık ortalama enflasyon ve paranın maliyeti de dikkate alınarak her ay kademeli olarak arttırılmalıdır. 

ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN SOĞUTULMAMALI 

TMO, buğday ticaretiyle uğraşanların ve sanayicinin de önünü görerek piyasaya girmesini teşvik etmek amacıyla aylık buğday satış fiyatını da kademeli olarak açıklamalıdır. Buğdayın anavatanlarından birisi sayılan Anadolu topraklarında buğday üretiminin dışa bağımlı olmadan devam etmesi için çiftçimizin buğdaydan para kazanması gerekmektedir. Bu nedenle buğday ekimini teşvik edici ilave desteklerin 2019 yılı için açıklanacak tarımsal destekler kararnamesinde yer almasını temenni etmekteyiz"