Yeni Şafak gazetesinden Yasemin Asan'ın haberine göre, 2014'te uygulamaya sokulan ve tarım arazilerinin miras ve satış yoluyla parçalanmamasını içeren düzenlemeye ilişkin son rakamlar yüzleri güldürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım Arazileri Miras Takip Sistemi (TAGBİS)'İ uygulamaya koydu. Yapılan sistem ile MERNİS üzerinden ölen kişilere ait T.C. kimlik numaraları sisteme alınıyor ve bu T.C. kimlik numaraları üzerinde tarımsal arazi varlığı olup olmadığı TAKBİS ile kontrol ediliyor. Üzerinde tarımsal arazi mülkiyeti bulunan murislere ait taşınmazlar sistem tarafından takibe alınıyor.

DİKKAT ARAZİNİZ OLABİLİR

Edinilen bilgilere göre, Türkiye'de 3,1 milyon zirai işletme ve yaklaşık 40 milyon arazi sahibi bulunuyor. Ancak mirasçıların birçoğu arazinin varlığından veya nerede bulunduğundan habersiz. Mirasçıların yaklaşık yüzde 30'u gönüllü olarak intikal işlemlerini gerçekleştirmiş.

694 BİN KİŞİ MİRAS BIRAKTI

Kanun çıktığından bugüne kadarki sürede Türkiye'de 1 milyon 447 bin 43 kişi vefat etti. Bunlardan 694 bin 757 muris (miras bırakan kişi) üzerinde tarımsal arazi varlığı tespit eden bakanlık, bu dosyaları takibe aldı. Türkiye'de bir yılda vefat eden kişilerden zirai araziye malik olanların oranı söz konusu rakamlar dikkate alındığında yüzde 48'e denk geliyor. Bu çalışmalarla bakanlık 709 bin 67 hektar zirai arazinin satış yolu ile bölünmesini engellemiş oldu.

5 milyon parsel mirasçıya devredildi

Vefat eden ve üzerinde tarımsal arazi mülkiyeti bulunmasına rağmen bir yıl içinde devir işlemlerini tamamlamayan 116 bin 311 murisin 586 bin 380 mirasçısına tebligat gönderildi. Bakanlık, söz konusu kişilerden 3 ay içinde intikallerin tamamlanmasını talep etti. Tebligat sonrasında,56 bin 70 murisin üzerindeki tarımsal arazilerin intikalleri mirasçıları tarafından gerçekleştirildi. Kanun uygulamaları kapsamında 2015, 2016 ve 2017 yıllarında toplam 5 milyon 4 bin 671 tarım parselinin bölünmeksizin mirasçılara intikali sağlandı.

TARIMDANHABER