Çiftçiler haciz kıskacında zor günler geçirirken, Samsun’un Bafra ilçesinde 67 yaşındaki kadın çiftçiye borcunu ödemediği ve mal beyanında bulunmadığı gerekçesiyle tazyik hapsi kararı verildi. Kararın Dünya Kadın Çiftçiler Gününün kutlandığı bir dönemde tebliğ edilmesi ise manidar bir çelişkiyi ortaya koydu. Bafra İcra Ceza Mahkemesi’nin tazyik hapsi kararı 67 yaşındaki çiftçi Havva Akın’a bir yıl sonra ulaşırken, şikayetçi tarafın avukatlığını Bafra AK Parti İlçe Başkanı İbrahim Semiz’in yapması dikkat çekti. 

AİLE YAKINLARI ŞOK OLDU!

Bafra Tarım Kredi Kooperatifi, mal beyanında bulunmadığı için 67 yaşındaki Havva Akın hakkında Bafra İcra Mahkemesine dava açtı. Bafra Tarım Kredi Kooperatifi’nin avukatlığını ise aynı zamanda Bafra Ak Parti İlçe Başkanı İbrahim Semiz’in yapması dikkat çekerken, Havva Akın hakkında mahkeme 3 ayı geçmemek şartı ile tazyik hapsine karar verdi. Mahkeme bu kararı, 11 Ekim 2020’de verirken, söz konusu karar Havva Akın’a bir yıl sonra tebliğ edildi. Mahkemenin kararını gören aile yakınları ne yapacaklarını şaşırırken, kararın uygulanmaması için mal beyanında bulundular. Aile yakınları hayvancılık yaptıklarını ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandıkları kredinin bir kısmını ödediklerini ancak içine düştükleri krizden dolayı geri kalan borçlarını ödeyemediklerini belirtirken, anneleri hakkında verilen tazyik hapsi kararının kendilerini şok ettiğini dile getirdiler. 

İCRA İŞLEMLERİNDE PEK UYGULANMAYAN KARARI 67 YAŞINDAKİ ÇİFTÇİYE UYGULADILAR

İcra kararlarında tazyik hapsi uygulamasının bulunduğu ancak pek karşılaşılan bir durum olmadığı kaydedilirken, aile yakınları bu kararın Ak Parti İlçe Başkanlığı da yapan bir avukatın başvurusu üzerine alınmasının kendilerini derinden üzdüğünü belirttiler. 

1 KASIM'DA İCRA İŞLEMLERİ BAŞLATILACAK

Bilindiği üzere Tarım Kredi Kooperatiflerine borçları bulunan çiftçiler, getirilen yapılandırmadan yararlanabilmek için borçlarının ilk taksidini 31 Ekim'e kadar ödemeleri gerekiyor. Yapılandırmaya başvurup, ilk taksidini ödemeyenler hakkında 1 Kasım itibariyle icra kararları uygulanmaya başlanacak.