Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, kamunun elindeki şeker fabrikaları içinde en verimli fabrikaların başında gelen Ilgın Şeker Fabrikasında yatırımsızlıktan dolayı üretimin durdurulması kamuoyunda büyük tepki çekerken, konuyla ilgili olarak TÜRKŞEKER’den manidar bir savunma geldi. TÜRKŞEKER, fabrikada üretimin durmasını, bakım ve onarımsızlıktan değil 40 yıllık kireç ocağı bacasının çıkan fırtınadan zarar görmesine bağladı. Ancak fabrika yetkilileri, TÜRKŞEKER’in açıklamalarını yalanlayarak, kampanya başlamadan önce kireç ocağı kulesi ile ilgili ölçüm yapıldığı ve yatık olduğuna dair tespit yapıldığı belirtilmesine rağmen gerekli önlemlerin alınmadığına işaret etti. 

KİREÇ OCAĞI KULESİ 40 YILDIR DEĞİŞTİRİLMİYOR!

Ilgın Şeker Fabrikası, Türkiye’nin en gözde şeker fabrikalarının başında gelmesine rağmen yıllardır modernizasyon anlamında bir yatırım yapılmıyor. Böylesine önemli bir fabrikanın eski teknoloji ile çalışmaya mahkum bırakılması dikkat çekiyor. 

TÜRKŞEKER açıklamasında, kireç ocağı kulesinin yatırımsızlıktan dolayı değil de fırtınadan zarar gördüğü için üretimin durdurulduğunu savunması manidar bulundu. Çünkü söz konusu kireç ocağı kulesine 40 yıldır hiçbir modernizasyon yatırımı yapılmadan, 1982 yılından buyana üretim yapıyor. 

AÇIKLAMADA MODERNİZASYON YATIRIMINDAN SÖZ EDİLMEDİ 

Yine söz konusu açıklamada Ilgın Şeker Fabrikası’nın önümüzdeki kampanya döneminde üretimine devam edeceği belirtilirken, söz konusu kireç ocağı kulesinin yenileneceğine dair bir bilgi verilmemesi dikkat çekti. 

KULENİN YATIK OLDUĞU TESPİT EDİLDİ ANCAK GEREKLİ YENİLEME YAPILMADI! 

Fabrika yetkililerinden alınan bilgilere göre, kampanya başlamadan önce kireç ocağı kulesi ile ilgili ölçüm yapıldığı ve yatık olduğuna dair tespitlerin yapıldığı belirtilirken, sorunu giderecek ciddi bir yatırım yapılmadığı için de çıkan fırtınadan olumsuz etkilendiği belirtiliyor. Söz konusu üretimin durmasına neden olan kireç ocağı kulesinin yıkılmasının sadece çıkan fırtınaya bağlanmasının doğru bir yaklaşım olmadığı kaydedilirken, TÜRKŞEKER’den yapılan açıklamada modernizasyon yatırımına yönelik bir ifadenin bulunmaması da fabrikanın yine önümüzdeki dönem eski teknoloji ile çalışmaya devam edileceğini gösteriyor.