Hiçbir bahçıvan bahçesinde yabani otların sevmez. Her ne kadar bunlar sizin için gerçek birer sorun olsa da doğrudan kimyasal otkıranlara başvurmak gerekmez. Yabani otlar daha yumuşak bir şekilde de yok edilebilirler. Böylece yaşayan canlılara ya da çevreye zarar vermezsiniz. Doğayla uyumlu bahçelere değer veriyorsanız, sentetik kimyasal katkı maddeleri kullanmaktan kaçınmalısınız. Bu tip maddeler, her koşulda, garaj yolu gibi asfaltla kaplı ya da sızdırmaz yüzeylerde bile yasaklanmıştır çünkü zararlı maddeler yeraltı sularına karışabilir.

İSTENMEYEN MİSAFİRLER

Karahindiba, ısırgan otu ve benzerleri her zaman bahçelerin istenmeyen misafirleridir çünkü süs bitkileriyle besin, ışık ve su için rekabet ederler. Yetişme ortamındaki koşullara mükemmel uyum sağladıklarından gerçek hayatta kalanlar onlar olurlar. Hangi tip toprakları tercih ettiklerini bilmeniz yabani otları engellemenizi kolaylaştırır. Örneğin ısırgan otu nitrojen içeren ve besince zengin toprakları severken, düğün çiçekleri değişmeyen bir nem oranı isterler, ayrıkotları ise sıkı topraklarda iyi yetişir.

Genelde farklı yabani otlar arasında üreme şekillerine göre ayrım yapılır: anaç ya da fide yabani otlar. Yabani otları etkili ve uzun süreli kontrol altına alabilmek için hangi otun hangi türe ait olduğunu bilmelisiniz.

Fide yabani otlar:

Fide yabani otlar genelde yazın çiçek açarlar. Ama bunu yaparken çok sayıda tohum oluştururlar, bu tohumlar toprakta yıllarca gelişebilirler. Kazma sonucunda yüzeye yeniden gelebilirler ve yeniden filizlenirler. Çiçekliyken fide yabani otları kesmek daha kuvvetli gelişmelerini sağlar, bu nedenle bu işlemi yapan bahçıvanlar ilk isteklerinin tam tersini elde ederler. En iyisi baharda ekim ya da dikimden önce 2-3 hafta beklemektir. Sonra bu noktaya kadar çimlenen yabani otların çoğunu yok edebilirsiniz. Bunu yapmak için bir el çapasıyla toprağı işleyin ve istenmeyen yabani otları sökün. Daha çiçek açmadılarsa kompost için değerli bir malzemedirler ve iyi bir amaç için kullanılabilirler. Fide yabani otlarının tipik örnekleri: Kuşkuş otu, dolama, tel pancarı ve yılandili.

Anaç yabani otlar:

Anaç yabani otlar öncelikle toprak altında kökleriyle yayılırlar ve tohumla daha az yayılıma sahiptirler. Eğer sökerken geride küçük bir kök parçası bırakırsanız, yabani ot yakında yeniden belirecektir. Fide yabani otların aksine anaç yabani otlar kompost karışımına konulmamalıdır, çünkü kök parçaları kompostlama süreci boyunca herhangi bir ısıda ölmezler. Anaç yabani otlarının tipik örnekleri: Geçici çimler, karahindibalar ve sevimsiz ayrıkotları.

Kimyasal ot öldürücü kullanmaktan kaçınmak için sökmek, malçlamak ya da ısı tekniği uygulamak gibi eski ve denenmiş metotları öneriyoruz. Yabani otları elle sökmek, eğer çok sayıda yabani ot varsa pek pratik bir yöntem değildir. Yüzeysel köklere sahip olan yabani otlar kolayca sökülebilirler. “Işık yoksa büyüme de yoktur" prensibinden hareketle, malçlama yabani ot kontrolünde iyi bir yöntemdir. Toprak kaplanırsa yabani otlar etkili şekilde açılamazlar. Hafifçe yakmak da yabani otları yok etmek için etkili bir yoldur. Bu, özellikle çapalanamayacak alanlar için yararlıdır. Ancak sadece deneyimli bahçıvanlar bu yöntemi uygulamalıdır çünkü toprak organizmalarına zarar verebilir. Sıcaklık sadece birkaç saniye sürer ancak sadece birkaç günde yabani otları tamamen öldürür.

Tüm yabani otların her zaman kötü olmadığını unutmayın. Bunlar arasında “öncü bitkiler" olarak da bilenen karahindiba ve köygöçüren gibi yabani otlar bulunur. Bunların güçlü kökleri toprağı havalandırır ve toprağın derinlerindeki besinleri toplar, böylece daha sonra diğer bitkilerin yaşamasını sağlar. Pek çok yabani ot böcekler ve kuşlar için de önemli besin kaynaklarıdır. Bu nedenle her zaman yabani otların gerçekten sorun olup olmadığını ve hangi belirli alanlarda sorun olduğunu iyi düşünmelisiniz, böylece hedeflediğiniz adımları doğru yerlerde uygulayabilirsiniz.

Kaynak: gardena.com