İncir subtropik iklim bitkisidir. İncir kışları ılık, yazları sıcak ve kurak geçen yerler ister. Yıllık ortalama sıcaklığı 18-20C olan yerlerde yetişir.

Meyve tutumundan hasat sonuna kadar olan Mayıs-Ekim aylarında daha yüksek ortalama sıcaklıklar (günlük ortalama sıcaklık 20C'den aşağı olmamalı), özellikle meyve olgunluğu ve kurutma döneminde (Ağustos-Eylül) 30C'ye kadar çıkan ortalama sıcaklıklar ve kuru hava ister.

En yüksek sıcaklık 38-40C'yi, en düşük sıcaklık 7-8C'yi geçmemelidir. En düşük sıcaklığın -9C'den aşağı düştüğü yerlerde incir tarımı başarılı şekilde yapılamaz.

SICAKLIK DÜŞERSE NE OLUR?

Çünkü bu sıcaklıkta genç sürgünler zarar görmektedir. Sıcaklığın -13C ile - 14C'ye düştüğü durumlarda toprak üstü organları tümüyle donmaktadır. Yazın 40C'nin üzerindeki sıcaklıklar da zararlı etki yapar. Meyveler kuru veya ufak kalır. Sıcaklık daha da yükselirse dallarda yanıklık yapar. Az miktarda kış soğuklamasına ihtiyaç duyar.

Ekim-kasım aylarında -3 ile -4C'ye düşen erken donlardan genç ağaçlar zarar görebilir. İncir yetiştiriciliğinde Şubat ve mart aylarındaki soğukların da önemi vardır. Bu aylarda sıcaklık -7,- 8C'ye düşerse boğa ürünü (kış ürünü meyve ) donar ve bu yüzden ilek sinekleri de öleceklerinden ,ilek ürününün döllenmesi ve sineklenmesi mümkün olmaz. Bu da ileklenmeye ihtiyacı olan dişi incirlerin meyvesiz kalmasına neden olur.

Serin iklimli yerlerde yalnız ilek (ilkbahar ürünü meyve ) ve boğa meyvelerinin meydana geldiği, ebelerin (yaz ürünü meyve ) teşekkül etmediği de görülür. Nisanda -1C ve daha düşük sıcaklıklar, yeni sürgün gelişimini engeller ve ürün miktarının azalmasına neden olur.

OPTİMUM YAĞIŞ İSTEĞİ 

İncir ağacının optimum yağış isteği yıllık 625 mm'dir. Yağış miktarının 550 mm'nin altına düşmesi durumunda sulanma yapılmalıdır. Çok yağışlı yerlerde ağaçlar fazla büyük olur ve meyveler iri ve tatsız olur. Kurutmalık incir yetiştiriciliğinde ideal olan, yağışın Kasım-Haziran ayları arasında olması, kurutma mevsimi olan Temmuz-Eylül aylarının yağışsız ve bulutsuz geçmesidir.

Kurutma mevsiminde nispi hava neminin %50'nin altında kalması istenir. Hava nispi neminin fazlalığı, meyvelerin irileşmesine ve fazla sulu olmasına neden olur. Özellikle olgunlaşma zamanına doğru hava nispi nemi yükselirse meyve kabuğu, meyve etinin hızlı büyümesine dayanamayarak çatlar ve bunu sonucu olarak meyveler pazar değerini yitirir.

İlkbahar sonları ile yaz başlarında görülen kuvvetli rüzgarlar dalların birbirine sürtünmesine, meyve kabuğunda mekanik zarara ve meyve kalitesinde düşmelere neden olur. Karadan esen sıcak ve kuru rüzgarlar meyvede şekerin artmasına ve buruklaşmasına neden olur.

SICAK VE KURU RÜZGAR OLUMSUZ ETKİLİYOR

Sıcak ve kuru rüzgarların uzun süre devam etmesi incir meyvesinin küçük ve kuru bir şekilde oluşmasına neden olur. Denizden esen nemli ve serin rüzgarlar ile karadan esen kuru ve sıcak rüzgarların karşılıklı esmeleri durumunda meyvelerde irilik ve kalite artar. İlekleme döneminde esecek kuvvetli rüzgarlar ilek arısı uçuşuna ve tozlanmaya engel olacağı için uygun değildir.

Pekala incir yetiştiriciliğiyle ilgili neler düşünüyorsunuz, tecrübelerinizi yorumlarınızla paylaşırsanız seviniriz.