Havuç özellikle A vitamini açısından zengin olan kökleri çiğ veya pişirilerek yenen bir sebzedir. Ayrıca havuçta b2 ve b vitaminleri de bulunur. Son yıllarda sivri uçlu havuçlar yerine küt uçlu havuçlar daha çok yetişmektedir. Havuç düşük sıcaklık, az ışık ve toprak rutubeti yeterli yerlerde yetişir. Boyları sıcaklığa göre farklılık gösterir. Havuç serin iklim sebzesidir. Havuç gevşek bünyeli, derin, geçirgen ve organik maddelerce zengin topraklarda en iyi ürünü verir.

Havuçların ekimi tohum ile yapılır. Toprak yabancı otlardan kesin olarak temizlenmelidir. Havuç yetiştirilen tarlalarda en az 3 yıl havuç, kereviz, maydanoz, dereotu yetiştiriciliği yapılmamış olması gerekir. Havuç ile münavebeye girmesi en uygun olan sebzeler; ıspanak, marul, fasulye ve bezelyedir. Gübreleme toprak analizine göre yapılmalıdır. Azotlu gübrenin yarısı ekimden önce yarısı ekimden sonra verilmelidir.

Havuç azot ve potasyumu çok sever. Havuç ekimi şubattan kasım ayına kadar yapılabilir. İklim koşullarının uygun olduğu yerlerde, devamlı havuç hasatı sağlayabilmek amacıyla bu tarihler arasında 2-3 hafta ara ile tohum ekilebilir. Dekara ortalama 0,5-1 kg tohum gider. En iyi üretim şekli sıralı ekimdir. Havuç tohumları çeşit özelliğine, çevre koşullarına, ekim derinliğine göre değişmekle birlikte ekimden 3 hafta sonra çimlenirler. Havuç üretiminde seyreltme ve çapa birlikte yapılmalıdır. Her çapadan sonra yağışın durumuna göre sulama yapılmalıdır. Suyun yeterli olmaması durumunda havuçlar gelişme gösteremez. Havuç köklerinde görülen bozukluklar, eğri uçluluk, çatallanma, enine ve boyuna yarılma, kırılma ve yan kök gelişmesidir. Toprak özelliği bu bozuklukların en önemli etkenidir.

Havuçlardan en iyi verimi almak için normal iriliğe gelince hasada başlanmalıdır. Bir gün önce sulanması hasatta havuçların kolayca topraktan çıkmasını sağlar. Havuçlar çatal veya kürek bel veya çapa ile toprak kazılarak hasat edilirler. Yapraklar kesilir, atılır, çıkan havuç kökleri topraklı olduklarından bol suda yıkanır, iriliklerine göre demet yapılarak pazara gönderilir.